KAO ROBOKAP: Napravljen robot koji pronalazi pedofile!

Veštačka inteligencija pomaže španskoj policiji

KAO ROBOKAP: Napravljen robot koji pronalazi pedofile!

Tech -
Izaziva perverznjake Naučnici razvili virtuelnu mašinu koja se na socijalnim mrežama ponaša kao 14-godišnja devojčica koja mami manijake

MADRID - Veštačka inteligencija protiv pedofilije!Španski inženjeri napravili su virtuelnog robota koji se na društvenim mrežama predstavlja kao 14-godišnja devojčica i mami pedofile u zamku.Sofisticirani programOvaj sofisticirani program, nazvan „Negobot“, u stanju je da tako dobro oponaša ljudski vokabular i ponašanje da svaki pedofil pomisli da razgovara s pravom pravcatom devojčicom, a ne sa robotom koji radi za policiju.„Negobot“, postavljen u forum za koji se sumnja da ga posećuju pedofili, počinje pasivnu i neutralnu konverzaciju u opštim čet-sobama. Kad ovu elektronsku „devojčicu“, koja govori da ima samo 14 godina, primeti neki pedofil i započne razgovor „jedan na jedan“, „Negobot“ menja svoje ponašanje i počinje da navlači perverznjaka na tanak led.Naučnici su za programiranje „Negobota“ upotrebili teoriju igre, matematički sistem strateškog donošenja odluka, kako bi učinili njegovo ponašanje ubedljivijim. Tako ova virtuelna devojčica ima sedam različitih obrazaca konverzacije, u okviru kojih može da se ponaša uvređeno, ispitivački, da koristi slovne greške karakteristične za tinejdžere, skraćenice, odnosno sve karakteristično za stvarna ljudska bića.- Dosadašnji roboti za čet bili su prilično predvidivi. Njihovo ponašanje u razgovoru bilo je „ravno“, što je odmah uzbunjivalo sumnjičave mete, kao što su pedofili. Ono što je novo kod „Negobota“ je teorija igre, koja mu omogućava mnogo realističniju komunikaciju s metom - kaže Karlos Laorden sa univerziteta Deusto, jedan od tvoraca „Negobota“.Uspešni testoviU testovima „Negobot“ ne samo da je uspešno povezao konverzacije prekinute pre dosta vremena nego je uspevao i da preuzme vodeću reč u razgovoru, sve uz korišćenje tinejdžerskog slenga.Tim koji je napravio „Negobot“ već je potpisao ugovor o saradnji s baskijskom policijom, koja planira da ga koristi u hvatanju perverznjaka.

Ne prepoznaje ironijuNaučnici priznaju da, ma koliko da je „Negobot“ veliki korak napred u pravljenju inteligentnog robota za četovanje (četbot), on još nije u stanju da prepozna najviše forme ljudske konverzacije, kao što je, na primer, ironija. Tako da će najveće šanse za ostanak na slobodi u budućnosti, izgleda, imati ironični pedofili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track