Južnokorejska vojska ograničava pametne telefone
Foto: REUTERS

Puna kontrola

Južnokorejska vojska ograničava pametne telefone

Tech -
Ministarstvo je naredilo da se instalira aplikacija, kojom se ukida kamera i audio snimci, kako bi sprečili curenje informacija preko smartfona

SEUL - Ministarstvo odbrane Južne Koreje objavilo je danas da je naredilo osoblju da instaliraju aplikaciju na svoje pametne telefone koja ograničava njihove funkcije, kao što su kamere, da bi sprečili curenje vojnih informacija.

Ministarstvo je navelo da od danas njihovim 1.500 zaposlenima više nije dopušteno da donose telefone u kancelarije ukoliko nisu instalirali aplikacije nazvane "mobil menadžment divajs".

Naređenje je izazvalo danas duge redove na ulasku u ministarstvo pošto oko 20 odsto osoblja nije instaliralo aplikaciju, rekli su zvaničnici.

Ministarstvo nije želelo da komentariše vest agencije Jonhap da su neki od zaposlenih odbili da instaliraju aplikaciju zbog zabrinutosti za privatnost.

Predstavnik ministarstva Kim Min-seok rekao je novinarima da aplikacija, kojom se ukida kamera i audio snimci, sprečava curenje informacija preko smartfona i onemogućava drugima da hakuju podatke zaposlenih u ministarstvu iz te naprave.

"Razvili smo sisem koji ograničava neke funkcije pametnih telefona zbog zabrinutosti da naš rad može da procuri kroz njih", rekao je on.

Za sada aplikacija se primenjuje samo na zaposlene u ministarstvu. Zvaničnici kažu da će svim južnokorejskim vojnicima biti naređeno da je instaliraju kasnije.

Ministarstvo je obećalo da će unaprediti aplikaciju pošto je odmah došlo i do operativne greške. Naime, korisnici ajfona su s novom aplikacijom mogli samo da primaju pozive i poruke, a nisu mogli sami da zovu.

Jedan neimenovani poručnik vazduhoplovtsva je rekao agenciji Jonhap da s njegovog ajfona 4 može samo da prima pozive.

"Šta mogu da radim s glupim telefonom?", upitao je on. Oko 70 procenata od 50 miliona ljudi u Južnoj Koreji ima smartfone, što je najveći procenat na svetu, preneo je AFP.tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track