REVOLUCIJA: Robot koji čupa salatu!

Mašine vladaju

REVOLUCIJA: Robot koji čupa salatu!

Tech -
Inovacija Američki inženjeri razvili inteligentne mašine koje okopavaju salatu 20 puta brže od sezonskih radnika i obezbeđuju bolji kvalitet

LOS ANĐELES - Roboti preuzimaju poslove u polju!Inženjeri iz Silikonske doline napravili su mašine koje će uskoro potpuno zameniti poljoprivredne radnike. Nedavno je testiran salatobot, koji sam okopava salatu toliko brzo i precizno da može da zameni čak 20 radnika koji obavljaju isti posao.Salatookopavač deo je nove generacije mašina koje su sposobne da pomoću sofisticiranih softvera potpuno zamene ljude, radeći posao isto toliko kvalitetno, ako ne i kvalitetnije, a uvek mnogo brže od sezonskih radnika.Novi roboti prešli su poslednju granicu na kojoj su dosad stajale mašine - rad s voćem i povrćem koje se jede sirovo. Zbog osetljivosti posla, ove poslove dosad su radili samo iskusni i vešti poljoprivredni radnici.Naučnici trenutno rade na razvoju još moćnijih poljoprivrednih robota, opremljenih najsavremenijim senzorima, moćnim procesorima, algoritmima, kao i internetom i GPS.Farmeri u „dolini salate“ u Kaliforniji prezadovoljni su onim što će im roboti doneti, pogotovo u doba kad su suočeni s nedostatkom radne snage (malo ljudi je spremno da ceo dan crnči u polju za male pare).- Nema dovoljno radnika, pa roboti mogu da nam reše taj problem - kaže Ron Jokota, menadžer farme u Kaliforniji na kojoj je testiran salatobot.

Kako radi salatobotKad se zasadi zelena salata, uzgajivači unajmljuju sezonske radnike koji uklanjaju korov i višak salate da bi se glavice pravilno formirale. Salatobot koristi video-kamere i softver za vizuelno prepoznavanje kako bi odredio koje biljke treba odstraniti, a koje ostaviti. Kad odredi metu, salatobot na neželjene biljke prska đubrivo koje ih ubija, ujedno obogaćujući zemljište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track