NOVI SVET: Projekat Venus stvara civilizaciju bez ratova, gladi i mržnje
Foto: Venus

Spas za čovečanstvo

NOVI SVET: Projekat Venus stvara civilizaciju bez ratova, gladi i mržnje

Tech -
Globalna civilizacija za koju se "Projekat Venus" zalaže neće koristiti monetarnu ekonomiju, već novu, ekonomiju zasnovanu na resursima

Da li je moguće stvariti novi svet bez korupcije, rata, siromaštva, kriminala i otpada? Futurista Žak Fresko smatra da je moguće. Svoje ideje o reogranizaciji planete Zemlje predstavio u okviru projekta "Projekat Venus" (The Venus Project). On tvrdi da nam novac nije potreban!

"Projekta Venus" je ponovno dizajniranje sadašnje kulture, i stvaranje globalne civilizacije u kojoj neće biti ratova, gladi, siromaštva, kriminala, pa čak ni međusobne mržnje.

Globalna civilizacija za koju se "Projekat Venus" zalaže neće koristiti monetarnu ekonomiju, već novu, ekonomiju zasnovanu na resursima. U takvom sistemu, ni ljudski rad ne bi doprinosio procesu ekstrakcije, proizvodnje i distribucije, niti bi se koristio u vidu usluga. Umesto mehanizma cene, ekonomija zasnovana na resursima koristi kibernetsku tehnologiju, koja zamenjuje ljudski rad u svim granama privrednih delatnosti.

Žak Fresko smatra da je, moguće zameniti ljude, u radu bilo kog posla automatizovanim sistemima. Naglašava da imamo dovoljno energije i resursa i da bi naše potrebe danas mogle biti zadovoljene.

Gradovi budućnosti

Inteligentno upravljanje resursima uključuje nove energetski efikasnije gradove. Prilikom dizajniranja budućih gradova, Fresko je proračunima došao do zaključka da su najisplativiji i najpraktičniji gradovi kružnog oblika. Takođe, on dodaje da je isplativije graditi gradove kao celine.

Prema njegovom dizajnu, u centru svakog grada bi bila izgrađena kupola u kojoj bi se nalazio glavni kompjuter, škole, zdravstveni centri, itd. Transport bi se vršio vertikalno, radijalno i linijski pomoću jednošinskih železnica. Pojas oko centra bi bio mesto istraživačkim, naučnim, muzičkim i zabavnim centrima. Sledeći pojas sadrži stambene objekte. Kuće bi bile odvojene jezirima i drvećem. Zatim, sledi poljoprivredni pojac, pa rektreativni pojas, koji bi sadržao parkove i sportske terene.

Ispod grada bi se nalazila mreža kanala pomoću kojih bi se dopremala voda, struja i toplotna energija. Ti kanali bi takođe služili za odvod smeća i otpada koji bi kasnije bio recikliran. Sve zgrade i kuće bi se gradile automatski.

Gradovi bi, u zavisnosti od lokacije, koristili energiju vetra, solarnu energiju, energiju talasa i morskih struja kao i geotermalnu energiju.

Gradovi na moru

Prilikom dizajniranja gradova budućnosti, Fresko je otišao toliko daleko da je predložio izgradnju gradova na površini mora. Takvi gradovi bi imali različite funkcije od uzgajivanja morskog života do eksploatacije prirodnih resursa mora i okeana. Ti gradovi bi bili univerzitetski gradovi u kojima bi se izučavale teme poput okeanografije. Gradovi na moru bi takođe biti plutajuće bolnice.

Procenjuje se da oko 50 miliona ljudi zna za "Projekat Venus". Fesko i njegove vizije bile su teme brojnih filmova i dokumentaraca.

http://www.youtube.com/watch?v=oHXdsi9uGvc#at=6124

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track