Najnovije vesti

NEVIDLJIVI: Ronilačko odelo štiti od napada ajkula!

Kamuflaža

NEVIDLJIVI: Ronilačko odelo štiti od napada ajkula!

Tech
21:06h
Odelo "diverter" napravljeno je za surfere i bazirano je na onome što ajkula smatra znacima za opasnost u prirodi, sa crno-belim prugama koja imitiraju "neprijatnu hranu"

SIDNEJ - Jedna australijska istraživačka firma danas je predstavila ronilačko odelo koje se reklamira kao prvo koje štiti od ajkula i koje je napravljeno upotrebom novih otkrića u vezi sa vidom ovih predatora.

U saradnji sa Okeanografskim institutom Univerziteta Zapadna Australija, preduzetnici Hamiš Džoli i Kreg Anderson razvili su dva odela za zaštitu ronilaca i surfera od ajkula.

"Zasnovana su na novim naučnim otkrićima o sistemu za vid ajkula. Uspeli smo da nauku pretočimo u materijale koji prave konfuziju u vizuelnom sistemu ajkula".

Plavo-belo odelo "Elude" dizajnirano je za ronioce i koristi podatke o ajkulinoj percepciji boje i svetlosti kako bi "sakrilo ronioca u vodi", objasnio je Anderson.

Odelo "Diverter" napravljeno je za surfere i bazirano je na onome što ajkula smatra znacima za opasnost u prirodi, sa crno-belim prugama koja imitiraju "neprijatnu hranu", rekao je Šon Kolin sa Univerziteta Zapadna Australija.

"Mnoge životinje u biologiji odbijaju dosadne životinje - plen koji daje signal koji nekako govori "nemoj me pojesti" i to je ovde manifestovano u prugastom šablonu", rekao je Kolin.

Odela su kulminacija dvogodišnjeg projekta koji je finansirala vlada Zapadne Australije posle povećanog broja napada ajkula u kojima je poslednjih godina pet ljudi godišnje stradalo. Ajkule su uobičajena pojava u australijskim vodama, ali su smrtonosni napadi do skora bili retki.

Stručnjaci kažu da se broj napada povećao sa popularnošću vodenih sportova.Kompanija Andersona i Džolija "SAMS" (Shark Attack Mitigation Systems) licencirala je svoju tehnologiju kod proizvođača ronilačkih odela "Radiatora" i danas je prodaja njihovih odela počela onlajn po ceni od 429 australijskih dolara (392 američka dolara).

Testiranje uz pomoć lutaka pokazalo se kao uspešno, jer su ajkule u vodama zapadne Australije samo prolazile pored SAMS-ovih odela ali su napadale lutke u običnim, crnim odelima.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...