UVEK MOŽE I GORE: Ovo su najgore planete za život!

Ako ste mislili da se u Srbiji loše živi, pročitajte obavezno ovaj tekst

UVEK MOŽE I GORE: Ovo su najgore planete za život!

Tech -
Srećnici smo smeta vam temperatura od 40 stepeni, ili kad zimi padne ispod nule? U poređenju s ovim planetama, Zemlja je raj

NJUJORK - Postoje loša i dobra mesta za život, a Zemlja je jedno od najboljih zamislivih!Ovo ne tvrdi Kurir, nego naučnici, na osnovu podataka koje su dobili izučavanjem planeta koje su otkrili u drugim sistemima. Prema tim podacima, uslovi za život na nekim planetama podsećaju na nešto što su razni pisci zapisivali kad su razmišljali o opisu pakla.

Pročitajte na kojim planetama bi bilo najgore živeti, i onda budite prezadovoljni ovim našim plavim carstvom.Venera: Pakao u komšilukuOva planeta je bliznakinja Zemlje i najbliža nama, i nekad se mislilo da će biti moguće naseliti je. Međutim, kasnije se otkrilo da je bukvalno kao pakao koji je opisao Dante. Veći deo njene površine pokriven je lavom iz brojnih vulkana, a pritisak je ravan onom na kilometar ispod površine mora. Planeta je okružena debelim oblakom sumporne kiseline, a atmosfera je sastavljena gotovo samo od ugljen-dioksida.

CFBDSIR2149: Najusamljenija planetaNa ovoj planeti, udaljenoj od nas 100 svetlosnih godina, bilo bi najtužnije živeti, kad bi to bilo moguće (temperatura na površini je oko 420 stepeni). Naime, ona luta kosmosom, bez matične zvezde, daleko od bilo koje druge planete. Ona je ili propala zvezda (telo koje nije uspelo da započne fuziju zbog male mase), ili planeta koja je davno izbačena iz svog sistema.

WASP-12b: Jede je zvezdaOvu nesrećnu planetu polako „jede“ rođena zvezda oko koje kruži. Zato je u obliku jajeta, a svake godine se oprosti od oko 200 kvadriliona tona supervrelog ugljenika iz atmosfere. Svako ko bi se zadesio na njoj rizikovao bi da i sam bude uvučen u koronu zvezde, a odmah potom i rastavljen na molekule.Ispod svega ovog pakla krije se, međutim, nešto lepo - jezgro joj je gotovo sigurno napravljeno od čistog dijamanta.

Korot-7b: Kamenje pada s nebaNa planeti Korot-7b umesto kiše pada - kamenje. Dovoljno loše? E pa ima i gore: ova planeta, udaljena od Zemlje 489 svetlosnih godina i za polovinu veća od naše, ima površinsku temperaturu od oko 2.700 stepeni Celzijusa, a toliko je blizu svojoj zvezdi da jedna godina na njoj traje oko 20 sati (za toliko se okrene oko nje). Njena površina, tvrde naučnici, mešavina je vulkana, lave i kamenja (koje pada s neba).

HD 189773b: Pada staklo brzinom od 6.500 km/hKad se HD 189773b pogleda izdaleka, liči pomalo na Zemlju, jer ima lepu plavu boju. Ali sličnost se tu i završava, jer na ovoj planeti je nezamislivo vruće (više od 1.000 stepeni Celzijusa), a na njoj bukvalno s neba pada staklo. I to nije sve: staklo „pada“ horizontalno, i to brzinom od oko 6.500 kilometara na sat.

KEPLER-7b: Disko pakaoKad su je naučnici otkrili, mislili su da nešto pogrešno očitavaju jer ovaj gasoviti džin emituje mnogo više svetlosti od bilo koje druge planete. Posle su utvrdili da hemijski procesi koji se na njoj odigravaju, pri temperaturi od 1.500 stepeni, uzrokuju neprekidne svetlosne megavatromete, što znači da je ovde stalno paklena žurka, s najvećim i najjačim svetlosnim efektima na svetu. „Trokadero“ da se postidi.

TRES-2B: Demonska planetaUdaljena oko 750 svetlosnih godina, ovo je najtamnija poznata planeta, koja reflektuje samo jedan odsto svetlosti. Astronomi misle da na njoj vlada potpuni mrak, pošto joj je atmosfera puna hemikalija, koje upijaju svu svetlost. Uz to što je mračna i neverovatno vrela - temperatura na njenoj površini je oko 1.000 stepeni Celzijusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track