NOVA SILA: Jača čak i od gravitacije!

Senzacionalno otkriće - još jedna tajna svemira

NOVA SILA: Jača čak i od gravitacije!

Tech -
Otkrivena tajanstvena sila koja objekte privlači misterioznim crnim telima, austrijski naučnici nazvali je sila crnih tela

BEČ - Otkrivena nova tajna svemira!Naučnici s Univerziteta u Insbruku otkrili su silu koja objekte privlači tajanstvenim crnim telima, entitetima koji su već dugo poznati naučnicima, ali čija su svojstva još uvek slabo poznata.Nova silaNaime, poznato je da crna tela, fizički objekti koji apsorbuju svu elektromagnetnu radijaciju, bez obzira na njeno poreklo ili ugao, i sama zrače, i da to zračenje stvara odbojni efekat. Ipak, prema istraživanju Austrijanaca, da bi se objasnila sva svojstva crnih tela, u igru se mora uvesti nova sila koja privlači tela crnim telima, sila koja se ponaša isto kao gravitacija, samo je malo jača. Nazvali su je sila crnih tela.Crna telaCrna tela su, inače, kosmička tela koja nemaju odsjaj. Ona, naime, pretvaraju atomsku energiju molekula u nešto poznato kao Starkov efekat: električno polje koje stvaraju crna tela šalje fotone, svetlosne čestice, pravo u molekule i atome koji ih okružuju, stvarajući odbojnu energiju. Međutim, ukoliko je energetski nivo fotona odgovarajući, a temperatura crnog tela manja od 6.000 stepeni Kelvina (oko 5.700 stepeni Celzijusa), stvara se privlačna sila koja je jača od odbojne snage radijacije i, u nekim slučajevima, jača od gravitacije.Ova nova sila, nazvana sila crnog tela, međutim, utiče samo na najmanje čestice u univerzumu, iako ima uticaj na osnovne astrofizičke scenarije.Uloga u stvaranju planetaAustrijanci, koji su je otkrili, posebno su zainteresovani na njen uticaj na kosmičku prašinu.- Ove čestice manje od mikrona igraju važnu ulogu u stvaranju planeta i zvezda. Postoje otvorena pitanja kad je reč o načinu na koji one deluju s vodonikom koji ih okružuje. Sad istražujemo kako ova dodatna privlačna sila utiče na dinamiku atoma vodonika i prašine - kaže profesor Sonlajtner s Univerziteta u Insbruku.

Zasad samo u laboratorijiNaučnici zasad nisu u stanju da stvore silu crnog tela u laboratoriji, ali misle da su na pravom putu, i da će, kad se to desi, dobiti odgovore na neka od fundamentalnih pitanja astrofizike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track