JEDVA GA SAŽVAKALI: Hamburger iz epruvete nije baš sočan!

JEDVA GA SAŽVAKALI: Hamburger iz epruvete nije baš sočan!

Tech -
Volonteri rekli su da je hamburger imao teksturu mesa, ali ne i ukus jer mu je nedostajalo masnoće

LONDON - Zagrizli su ga i sažvakali, ali su se nadali da će hamburger proizveden u laboratoriji imati više ukusa. Dvoje volontera učestvoavalo je danas u prvom javnom pripremanju hamburgera uzgajenog u laboratoriji i rekli su na konferenciji za novinare u Londonu da je hamburger imao teksturu mesa, ali ne i ukus jer mu je nedostajalo masnoće.

Mark Post, čiji je tim sa Univerziteta u Mastrihtu razvio hamburger, nada se da će proizvodnja mesa u laboratoriji na duže staze rešiti pitanje gladi u svetu i klimatskih promena.

Sergej Brin, jedan od osnivača Gugla, saopštio je ranije danas da je on finansirao projekat sa 250.000 evra zbog toga što brine o životinjama.

Austrijski nutricionista Hani Rucler, jedan od volontera, rekla je da je burger "nalikovao mesu", ali da nije bio "toliko sočan". Američki novinar Džos Šonvald, drugi volonter, slično je prokomentarisao ukus hamburgera.

Meso iz hamburgera, teško 140 grama, proizvedeno je iz ćelija mišića uzetih iz žive krave. Meso uzgojeno u laboratoriji je pomešano sa solju, jajetom u prahu i prezlama, kako bi se poboljšao okus, a boja mesa je dobijena pomoću soka cvekle i šafrana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track