Ovo je osam čuda nanotehnologije!

Najbolje izume budućnost nauke već je stigla

Ovo je osam čuda nanotehnologije!

Tech -
Da nanotehnologija nije samo pojam iz naučne fantastike dokazuju ovi neverovatni izumi, koji se danas već uveliko koriste

NJUJORK - Nanotehnologija već uveliko menja naš svet!Problem s nanočesticama i granom nauke koja se bavi njima je što većina percipira ovu oblast kao pojam vezan za nešto dalju budućnost ili naučnu fantastiku. Ono što običan narod ne zna je da, iza svih predrasuda koje vladaju o ovoj oblasti, nanotehnolozi vredno rade i stvaraju nanotehnološka čuda koja već menjaju naše živote.Ovo je pregled osam najznačajnijih primena nanotehnologije u savremenom svetu.SuperkondomiPomoću jednostavne tehnike nanokrojenja, zvane elektrošivenje, naučnici su napravili materijal sastavljen od vlakana koja sprečavaju prolazak sperme i vlakana koja ispuštaju medikament koji sprečava zarazu virusom HIV. Rezultat je ženski kondom, koji sprečava trudnoću i mogućnost dobijanja side, a koji „ispari“ za nekoliko sati. Stručnjaci su ga nazvali „savršeni kondom“, a Bil Gejts već je dao milion dolara da se pokrene masovna proizvodnja.

Veštački mišićiUgljenička nanovlakna već se koriste u velikom broju nanomašina, a najnovija aplikacija je njihovo pretvaranje u veštačke mišiće. Kad se ugljeničko nanovlakno potopi u naelektrisan rastvor, upija jone, širi se i pravi navoje. A kad otpusti ove jone, širi se u drugom smeru i ispravlja navoj, emulirajući tako rad mišića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track