PROPAST: BlackBerry ide na doboš

Čuvena kanadska kompanija suočena s gubicima

PROPAST: BlackBerry ide na doboš

Tech -
Prodaje se jedna od najvećih tehnoloških firmi u svetu, budući da ne može da se nosi s jakom konkurencijom. Poslednji pokušaj da se kompanija izvuče iz finansijskih problema bio je pametni telefon Z10, predstavljen u januaru

MONTREAL - Najveća tehnološka kompanija koja je propala.Kanadska tehnološka kompanija „BlackBerry“ ide na prodaju. Firma, koja se u svetu proslavila svojim čuvenim poslovnim telefonima, mnogo zaostaje za konkurencijom. Samo u poslednjem tromesečju izgubila je 84 miliona dolara, a očekuje da će do kraja 2013. izgubiti još na vrednosti.Propali pokušajiOdbor koji je kompanija oformila razmatraće opcije kojima bi se povećala vrednost kompanije, uključujući zajednička ulaganja, partnerstva, pa i prodaju kompanije. Banka Dž. P. Morgan Čejs biće savetnik „BlackBerryja“ tokom procene opcija.Poslednji pokušaj da se kompanija izvuče iz finansijskih problema i da se približi konkurenciji bio je pametni telefon Z10, predstavljen u januaru. Prodaja tog telefona je, međutim, podbacila u odnosu na prognoze analitičara za gotovo milion uređaja u proteklom kvartalu.- S obzirom na važnost i snagu naše tehnologije, kao i na razvoj industrije i situaciju na polju konkurentnosti, verujemo da je sada pravo vreme za procenu strateških alternativa - rekao je član odbora „BlackBerryja“ Timoti Dejtels.Eksperti kažu da su znali da je „BlackBerry“ u problemima, ali nisu verovali da će prodati kompaniju.- Znamo da su pokušavali da nađu partnera, ali smo svi verovali da će u tome i uspeti. Sada je jasno da je ta kompanija propala - kaže Francisco Jeronimo iz istraživačke tehnološke firme IDC.Stručnjaci, međutim, naglašavaju da telefoni BlackBerry nisu lošiji od ostalih, ali da njima treba mnogo vremena da izađu na tržište.Gubi od Applea i GoogleaPrema nekim procenama, „BlackBerry“ je trku na tržištu izgubio najpre od „Applea“, kao i od korisnika „Googleovog“ operativnog sistema Android.Samo u ponedeljak, akcije kanadske firme na berzi pale su za više od 10 odsto i sada vrede 10,78 dolara.Inače, „BlackBerry“ je firma koja je pod imenom „Research in Motion Limited (RIM)“ nastala još 1984. Sadašnje ime naziv je njihove linije telefona, a promenila ga je u januaru ove godine, nakon što je izbacila model Z10.

Od pejdžera do pametnog telefona- BlackBerry je bila serija mobilnih uređaja koji su prvi put prikazani 1999. godine kao pejdžeri, a koje je proizvodila firma „Research in Motion Limited (RIM)“- 2002. pojavio se pametni telefon BlackBerry, koji je imao podršku za slanje elektronske pošte i imao je mogućnost obavljanja telefonskih poziva, slanja SMS poruka i pretraživanja interneta. Prvi uređaj je imao monohromatski ekran, međutim, svi novi uređaji imali su kolorne ekrane- BlackBerry Storm 9500 je prvi uređaj te vrste sa touchscreen ekranom- najnoviji model je BlackBerry Z10Raspad Direktor dao ostavkuPrem Watsa, direktor „Fairfax Financiala“, vlasnika najvećeg broja akcija „BlackBerryja“, dao je ostavku odmah nakon formiranja komisije za prodaju firme. On je naveo da time želi da izbegne potencijalni sukob interesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track