Kad tviteraši komentarišu: Tviter povećava gledanost televizije

Društvena mreža

Kad tviteraši komentarišu: Tviter povećava gledanost televizije

Tech -
Korisnici koji na društvenim mrežama pišu o onome što gledaju navode druge da uključe prijemnike i priključe se diskusiji o programu

Za mnoge korisnike Tvitera uobičajena je praksa da "cvrkuću" na ovoj društvenoj mreži dok gledaju TV, ali sada je prvi put potvrđena pretpostavka da tvitovanje može da poveća gledanost neke emisije.

Tviteraši koji pišu o onome što gledaju navode i druge da uključe prijemnike i eventualno se priključe diskusiji o nekom programu, tvrde predstavnici agencije "Nilsen" koja je obavila istraživanje.

U studiji čiji su rezultati objavljeni nedavno praćene su diskusije na Tviteru i paralelno rejting 221 emisije na vodećim američkim mrežama u udarnom terminu.

Ispostavilo se da u 29 odsto slučajeva poruke na popularnoj mreži izazivaju "znatan porast" rejtinga, navodi Majk Hes, potpredsednik "Nilsena".

Utvrđeno je da postoji veza i u obrnutom smeru: rejting je uticao na broj razmenjenih tvitova na temu emisije u 48 odsto slučajeva.

Više od polovine vlasnika tabličnih računara i smartfona učestvuje u aktivnostima na društvenim medijima dok gledaju televiziju, pokazalo je zasebno istraživanje.

Mičel DŽ. Lovet, profesor Univerziteta u Ročester, koji takođe proučava vezu između „Tvitera” i televizije, kaže da je dokazivanje ove uzročno-posledične veze uvek bilo teško.

„Teško je ustanoviti da li aktivnosti na ’Tviteru’ i drugim društvenim medijima odražavaju postojeće interesovanje (osoba govori o nekoj emisiji zato što je ona zanima i planira da je gleda) ili ga uzrokuju”, kaže Lovet za „Njujork tajms”.

Nilsen i Tviter su poslovni partneri i zajednički promovišu novi način merenja onlajn razgovora o TV programu zbog čega će neki dovesti u sumnju pomenute rezultate. Otkriće će svakako obradovati TV mreže i marketinške firme koje su mnogo uložile u društvene medije. Potvrda pretpostavke da razmene na Tviteru izazivaju skok rejtinga TV programa uliće novu nadu producentima i oglašivačima da će privući masovnu publiku čija se pažnja sve više odliva na neke druge ekrane.

Tviteru i znatno brojnijem Fejsbuku ne ide u prilog da povećavaju gledanost televizije. Ovaj tradicionalni medij i dalje uzima najveći deo oglasnog kolača iako TV više nije glavni ekran za većinu. Po najnovijim podacima, Amerikanci provode više vremena na digitalnim uređajima uz TV. Zato je nova strategija društvenih medija „ne protiv televizije nego plus TV”.

Tviter se udružio sa medijskim kompanijama da bi pratio šta ljudi tvituju dok gledaju određene emisije i na osnovu toga im plasirao reklame. Fejsbuk za jesen najavljuje video-reklame od 15 sekundi, iste one koje se prikazuju na televiziji, piše "Fajnenšel tajms.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track