ŠOKANTNO: Ko hoće privatnost neka ugasi Gmail!
Foto: Printscreen YT

Drska konstatacija „Googlea“ zabrinula ceo svet

ŠOKANTNO: Ko hoće privatnost neka ugasi Gmail!

Tech -
Kompanija koju optužuju za to da njeni zaposleni čitaju imejlove skoro svih korisnika tvrdi da je to sasvim u redu i da tako nešto treba i očekivati

LOS ANĐELES - I poštari su nekad čitali pisma.Ko želi privatnost bolje je da ugasi nalog na Gmailu! Ta šokantna konstatacija došla je od uprave „Googlea“ kao odgovor na tužbu da zaposleni te kompanije čitaju imejlove skoro svih korisnika tog servisa.Što ste iznenađeni?Naime, u Americi su korisnici tužili „Google“ jer njihovi zaposleni čitaju imejlove i na taj način određuju koje aplikacije i oglase da pošalju određenim ljudima. Umesto da se izvini zbog prekršaja, „Google“ je u svoju odbranu na sudu naveo da korisnici Gmaila uopšte ne bi trebalo da očekuju potpunu privatnost.- Kad se šalje pismo kolegi s posla, niko nije iznenađen ukoliko asistent primaoca otvori to pismo. Isto tako, ljudi koji danas koriste elektronsku poštu ne bi trebalo da budu iznenađeni ukoliko onaj ko isporučuje imejl sazna njegovu sadržinu - naveli su iz „Googlea“.Prate korisnikeTo, međutim, nije jedini napad na „Google“ u vezi s privatnošću podataka. Nedavno je ta kompanija predstavila svoj novi operativni sistem za pametne telefone Android 4.3.Taj novi operativni sistem pratiće korisnike i znati njihove lokacije čak i kad je Wi-Fi isključen. Kompanija je to nazvala poboljšanjem operativnog sistema, koji će kao i prethodna verzija nositi naziv Jelly Bean. Međutim, to poboljšanje će podatke o tome gde se korisnik nalazi slati direktno „Googleu“.Nik Pikles, direktor grupe za brigu o privatnosti Big Brother Watch, rekao je da „Google“ konstantno stavlja profit ispred zaštite privatnosti svojih korisnika, a to i najdrskije priznaje.Iznad zakona- To što „Google“ ima veliki i vredan biznis, to ne stavlja tu kompaniju iznad zakona. Oni ignorišu sve državne autoritete i odbijaju da unesu bezbednosne izmene u svoje sisteme, a obavezni su to da urade - kaže Pikles.Inače, „Google“ je lansirao novu „kombinovanu“ politiku privatnosti u martu 2012. Ona omogućava kompaniji da kombinuje podatke korisnika svih njenih usluga, uključujući i deljenje video-sadržaja na YouTubeu, zatim Gmail i društvenu mrežu Google+. Korisnici bilo koje navedene usluge nemaju pravo da se bune. Taj potez podstakao je istragu privatnosti podataka u čak 29 evropskih bezbednosnih agencija.

Poražavajuća istina Imejlovi nikad neće biti sigurniFirme poput „Lavabita“ i „Silent Circlea“, koje mejl usluge nude vladinim agencijama i velikim kompanijama, tvrde da imejlovi nikad neće biti potpuno sigurni. Naime, kad je stvoren imejl pre 40 godina, sigurnost i anonimnost nisu bili deo dizajna. Tadašnji protokoli prosto su navodili koji je kompjuter poslao imejl, koji kompjuter ga je primio i kad se to desilo.- Postoji veliki broj informacija i metapodataka koji mogu da procure iz samih mejl protokola. Uopšte nije bitno šta pokušavate da uradite da biste zaštitili sadržaj svog imejla zbog ovih nasleđenih slabosti - tvrdi Majk Janke, izvršni direktor „Silent Circlea“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track