ZAPANJUJUĆE: Naučnik kontrolisao telo kolege svojim mozgom!

Ostvaruju se najcrnje slutnje pisaca SF

ZAPANJUJUĆE: Naučnik kontrolisao telo kolege svojim mozgom!

Tech -
Profesor Radžeš Rao sa Univerziteta Vašington svojim moždanim impulsima, preko specijalne aparature, pokrenuo prst svog kolege Andree Stokoa

SIJETL - Zaboravite hipnozu, ovo je mnogo ozbiljnije, ali i opasnije.Naučnici sa Univerziteta Vašington uspeli su da smisle tehnologiju kojom je moguće kontrolisati mozak druge osobe, a jedan od istraživača uspeo je, pomoću novog programa, da natera svog kolegu da pomera ruku iako ovaj to nije želeo!EksperimentKoristeći snimak elektronskih impulsa mozga i vrstu magnetne stimulacije, Radžeš Rao, profesor računarstva i inženjerstva, poslao je moždani signal Andrei Stokou, profesoru psihologije, na drugom kraju univerzitetskog kompleksa, i doveo do toga da Stoko pomera prst po tastaturi.Dok su univerzitetski naučnici uspeli da demonstriraju mogućnost komunikacije mozgova između dva pacova, a istraživači s Harvarda mislima naterali pacova da pomera rep, o čemu je Kurir već pisao, ovo je prvi put da je neko eksperimentalno uspeo da dva ljudska mozga komuniciraju na ovaj način.- Internet je način na koji povezujemo kompjutere, a sada možemo da povežemo i mozgove. Želimo da znanje koje ima jedan mozak prenesemo u drugi - kaže Stoko.Dugo istraživanjeRao radi na spajanju mozga i kompjutera već 10 godina. Kad je tehnologija dovoljno napredovala, 2011. godine, on se uortačio s profesorom psihologije Stokom.Posle dve godine istraživanja i podešavanja opreme, oni su konačno isprobali tu tehnologiju, Tokom eksperimenta, nalazili su se na različitim krajevima univerzitetskog kompleksa. Rao je na glavi imao kapu sa elektrodama povezanu sa elektroencefalografskom mašinom (EEG), koja čita električne impulse u mozgu, dok je Stoko na glavi imao kapu povezanu s mašinom za transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS).Rao je sedeo za kompjuterom i mislima igrao jednostavnu video-igricu. U jednom trenutku, kad je trebalo da iz topa zapuca na metu, on je zamislio kako pomera ruku iako to nije stvarno uradio. Skoro u istom trenutku Stako, koji je bio u drugoj prostoriji i takođe sedeo za kompjuterom, ali nije radio ništa, podigao je kažiprst i pritisnuo dugme „space“, kao da puca iz topa. To je uradio bez volje, a osećaj je opisao kao svojevrsni tik.Jezivo iskustvo- Bilo je i uzbudljivo i jezivo gledati kako zamišljenu akciju mašina šalje u drugi mozak i prevodi je u pravu akciju. Ovo je, u suštini, bio jednosmerni protok informacija iz mog mozga u njegov. Sledeći korak je dvosmerna razmena informacija - kaže Rao.Šantel Prat, profesor psihologije i još jedan član tima, kaže da je ova tehnologija nešto o čemu se priča godinama.

Stoko: Precenjena tehnologijaOva vest zvuči kao da je iz neke naučnofantastične knjige, a Stoko ju je u šali nazvao „vulkanskim spajanjem umova“ (po ugledu na seriju „Zvezdane staze“).- Mnogima će naša tehnologija biti strašna jer će je preceniti. Ipak, ne postoji način da je koristite a da druga osoba to ne zna - kaže Šantel Prat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track