VEROVALI ILI NE: Otključajte vrata automobila otkucajima srca!
Foto: Youtube

Postaje realnost

VEROVALI ILI NE: Otključajte vrata automobila otkucajima srca!

Tech -
Kanadska firma "Bionim" izmislila je narukvicu koja očitava otkucaje srca onoga koji je nosi pa tako služi kao "kartica" koja otključava vrata stana ili automobila, prepoznaje lozinke na računarima

Ono što je još nedavno izgledalo kao daleka budućnost, sada nam je bukvalno pred vratima.

Kanadska firma "Bionim" izmislila je narukvicu koja očitava otkucaje srca onoga koji je nosi pa tako služi kao "kartica" koja otključava vrata stana ili automobila, prepoznaje lozinke na računarima, tabletima i mobilnim telefonima. Čak služi i kao sredstvo plaćanja u prodavnicama.

Narukvica nazvana Njumi uz pomoć senzora smeštenog sa donje strane prepoznaje ritam otkucaja srca koji je jedinstven kod svakog čoveka. Nakon toga se senzorom sa gornje strane narukvice korisnik povezuje sa svim uređajima koji su sinhronizovani sa narukvicom. Tako korisnik pomoću nje otvara, na primer, vrata automobila ili "otključava" računar a da ne upisuje traženu lozinku. Narukvica čak može da služi i kao daljinski upravljač za televizor i ostale tehničke uređaje.

Njumi radi dok god se nalazi na ruci onoga ko je koristi i dok očitava njegove otkucaje srca. Kada korisnik skine narukvicu, "krug" se prekida i funkcija se gubi. Njumi funkcioniše samo na osobama čiji su otkucaji srca registrovani u bazi podataka pa u slučaju krađe lopov od narukvice nema nikakve koristi.

Ova narukvica trebalo bi da se nađe na tržištu početkom 2014.

http://www.youtube.com/watch?v=jUO7Qnmc8vE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track