EPOHALNI PRONALAZAK: Larve-roboti ješće tumore u mozgu!

Biorobotika u službi medicine

EPOHALNI PRONALAZAK: Larve-roboti ješće tumore u mozgu!

Tech -
Neurohirurzi sa Univerziteta u Merilendu razvijaju prototip mehaničkog insekta koji će u mozgu proždirati oboleli deo organa
1 / 4

ANAPOLIS - Larve-roboti ješće tumore u mozgu obolelih od raka!Iako je najava ove teme na jučerašnjem kolegijumu Kurira izazvala nevericu, pa čak i naterala nekoliko kolega da prevrnu očima, ovo će se zaista desiti.Naime, vodeći svetski neurohirurg Mark Simard sa Univerziteta u Merilendu već izvesno vreme razvija prototip robota u obliku larve koji bi jednog dana, nadajmo se uskoro, mogao da jede tumore na mozgu, i to iznutra.InspiracijaSimard je inspiraciju dobio gledajući emisije o larvama koje lekari širom sveta već uveliko koriste kako bi jeli mrtvo tkivo i spasavali bolesnike trovanja i smrti.Robolarva, koja neverovatno podseća na svoj prirodni uzor, ima sitno oruđe za spaljivanje tkiva tumora. Kad jednom uništi ćelije kancera, larva vadi drugo oruđe - sisaljku, kojom poput malenog usisivača očisti nered koji je napravila. Ceo proces neurohirurg može da kontroliše daljinskim upravljačem, usmeravajući robolarvu na bolesno tkivo pomoću magnetne rezonance.Složen processInače, jedan od najvećih problema neurohirurgije u slučajevima tumora jeste nemogućnost da se jasno razlikuje tkivo tumora od tkiva raka. Ovo je nemoguće bez pomoći magnetne rezonance (MRI), a dosad je bilo nemoguće i operisati dok je pacijent u MRI. Uvođenjem larve-hirurga situacija je potpuno drugačija.- Ovde sada imamo sistem koji je uspeo efikasno da odvoji dobro od lošeg i loše od dobrog. Drugim rečima, larva je odstranila sve što je loše, a ostavila sve što je dobro. Uz to, ove larve su majušne, pa mogu svuda da uđu - kaže Simard.Najveći izazov novog projekta jeste to što robot još ne može da se koristi elektromagnetnim motorom pošto bi to upropastilo proces slikanja pomoću magnetne rezonance. Uređaj se, inače, još testira na svinjskim i ljudskim leševima i treba da prođe nekoliko godina da dođe u operacione sale.

Naprednije od svega o čemu smo sanjaliDžejdev Desaj, mehanički inženjer tima Univerziteta u Merilendu, kaže da on i njegove kolege rade na smanjenju distorzije slike.- Unapređenje operacija na mozgu do nivoa da male mašine šetaju ljudskom glavom dok ih kontrolišu neurohirurzi znatno je naprednije od svega što su ljudi ikad mogli i da zamisle - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track