ŠTA RADITE KADA VAM PADNE HRANA NA POD? Pravilo 5 sekundi je samo mit, upozoravaju eksperti
Foto: Profimedia

Magični štit

ŠTA RADITE KADA VAM PADNE HRANA NA POD? Pravilo 5 sekundi je samo mit, upozoravaju eksperti

Zanimljivosti -
Mnogi veruju da postoji nešto magično u prvih 5 sekundi od kako parče vaše hrane dodirne pod. Ako u tom periodu dohvatite komad hrane i samo malo dunete, mislite da je uredu da to i pojedete.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Ipak, u realnosti, ovo pravilo ne važi, ukazuju eksperti za hranu, ako pojedete parče koje je palo na pod rizikujete da zajedno s njim pojedete i bakteriju kao što je salmonela.

Ekspert za ishranu, dr Lisa Akerli, sa salfordskog univerziteta, kaže da se bakterije "lepe" za hranu iste sekunde. Ako parče vašeg omiljenog sendviča dodirne prljav pod, obavezno ga treba baciti, jer postoji šansa da se tako bakterije, kao što su Ešerihija Koli ili Salmonela, "zalepe" za njega.

Anketa, koju je sponzorisala kompanija koja proizvodi sredstva za čišćenje, pokazala je da trećina ljudi pojede parče hrane koje je palo na kuhinjski, pa čak i na pod u dnevnoj sobi.

"Svakodnevno higijensko čišćenje površina i podova mnogo je efikasnije od velikog spremanja cele kuće jedanput mesečno. Bakterija i virusi ne mogu se videti ili osetiti, ali se veoma lako mogu uništiti na visokim temperaturama, što znači da je najefikasnije čišćenje parom", rekla je Akerli.

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track