VATRENA USTA: Dečak (15) pomoću satelitskih snimaka pronašao izgubljeni grad Maja
Foto: Profimedia

Podnožje nekadašnje piramide

VATRENA USTA: Dečak (15) pomoću satelitskih snimaka pronašao izgubljeni grad Maja

Zanimljivosti -

Villiam Gaduri iz Kvebeka smatra da su Maje svoje gradove podizali preslikavajući pozicije najznačajnijih sazvežđa. Prateći taj šablon, Gaduri je pronašao lokaciju za koju smatra da krije do sada nepoznati grad.

Prateći model sazvežđa kog čine tri zvezde, Gaduri je koristeći "Google Earth" odnosno fotografije satelita Kanadske svemirske agencije, pronašao mesto za koje veruje da krije naselje koje je imenovao "K'aak Chi" ili Vatrena usta.

Daniel De Lizl iz Kanadske svemirske agencije smatra da će se specifičan teren, za koji Gaduri tvrdi da krije celi grad, vrlo teško istražiti iz vazduha zbog izrazito guste vegetacije.

After years of research and a huge amount of speculation, scientists have now been upstaged by 15-year-old Canadian...

Posted by Jimmy Church Radio on Tuesday, May 10, 2016

S druge strane, satelitske fotografije prikazuju određene obrise u meksičkoj džungli koji podsećaju na konture građevina.

Armand La Rok sa Univerziteta u Nju Bransviku čak smatra da jedna od fotografija otkriva mrežu puteva i kvadrat koji bi mogao predstavljati podnožje nekadašnje piramide. On je dodao kako bi Gadurijevo otkriće moglo odvesti arheologe do mnogih drugih skrivenih gradova koristeći ove metode.

We’re after your help in picking 3 songs that fit tonights 3-2-1 story, A Canadian teenager has discovered a lost...

Posted by BBC Radio 2 on Tuesday, May 10, 2016

Dečakovo otkriće, koje tek treba da bude potvrđeno, biće objavljeno u jednom naučnom listu, dok će sledeće godine svoje zaključke predstaviti na brazilskom Međunarodnom sajmu nauke.

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track