PROGLAŠENA NAJRUŽNIJA BOJA IKADA: Možete li pogoditi o kojoj je reč?
Foto: Shutter

Iznenadićete se

PROGLAŠENA NAJRUŽNIJA BOJA IKADA: Možete li pogoditi o kojoj je reč?

Zanimljivosti -

Boje imaju snažan uticaj na naše raspoloženje, ali i na sva naša osećanja. I dok neke nijanse mogu potaknuti dobro raspoloženje, otvoriti im apetit ili nas pak čine privlačnijima, postoje i one koje mogu stvoriti potpuno suprotan efekt

Kako izgleda najužnija boja na svetu?

Boje imaju neverovatnu moć u nama, mogu probuditi razne pozitivne osećaje poput zadovoljstva, veselja i sreće. Ipak postoje nijanse koje na ljudsko telo imaju i negativan efekt. Jedna takva je i boja koja je ujedno proglašena najružnijom bojom na svetu.Reč je o smeđe-zelenoj nijansi, mešavini maslinasto zelene i kaki boje, koja je dobila brojne epitete poput boje prljavštine, taloga pa čak i smrti, a njen službeni naziv glasi Pantone 448C.Ružna boja je zapravo ova boja koja ima vrlo negativan prizvuk, poruka koju bi ona trebala preneti zapravo je vrlo važna i moćna. Naime, između svih boja i nijansi sunčevog spektra, najružnija boja na svetu je odabrana kako bi uticala na pušače i potaknula ih na prestanak pušenja. Pre četiri godine, australijska vlada je angažovala je istraživačku agenciju "GfK" čiji je zadatak bio da napravi najneprivlačniji dizajn kutije cigareta koji bi trebao biti jedinstven za sve duvanske kompanije.

Nakon tri meseca istraživanja, stručnjaci su došli do zaključka kako najnegativniji efekt mogu postići upravo kaki bojom koja, u kombinaciji s grafičkim upozorenjima na opasnosti za zdravlje, ima neverovatno negativan efekt na posmatrače, ali i korisnike duvanskih proizvoda.

Pre nego što je donesena finalna odluka o bojama koje mogu pomoći kod prestanka pušenja, u užem krugu za najneprivlačniju boju našle su se i boja limete, bela, bež, tamno siva i boja senfa, ali i tamno smeđa koja je prva ispala iz konkurencije jer previše podseća na mnogima najdražu poslasticu - čokoladu.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track