(VIDEO) Ovo je kamilje rvanje, sport koji traje 2.500 godina
Foto: Profimedia

Neobičano i drevno takmičenje

(VIDEO) Ovo je kamilje rvanje, sport koji traje 2.500 godina

Zanimljivosti -

Kamilje rvanje staro je najmanje 2.400 godina, a procenjuje se da se danas ovim sportom bavi oko 1.200 grla

1 / 2 Foto: Profimedia

Kamilje rvanje staro je najmanje 2.400 godina, a procenjuje se da se danas ovim sportom bavi oko 1.200 grlaGledaoci kamiljeg rvanja moraju biti neprestano na nogama, spremni da pobegnu u svakom trenutku, jer nikada ne znaju kada će ka publici da poleti pljuvačka ili urin.Nadmetanje se vodi između dve muške tulu kamile, koje se razbesne prisustvom ženke u blizini. Ovaj tradicionalni turski sport traje vekovima u nepromenjenom obliku.

Foto: Profimedia, Kamilje rvanje
Foto: Profimedia, Kamilje rvanje

Pobednik je kamila koja prisili drugu da se povuče, zavrišti ili padne, a ono što je naročito interesantno jeste što treneri sa kamilama uvežbavaju posebne trikove koje životinje primenjuju u takmičenju.Kamilje rvanje staro je najmanje 2.400 godina, a procenjuje se da se danas ovim sportom bavi oko 1.200 grla. Grad Seldžuk je domaćin godišnjeg Šampionata u kamiljem rvanju, koji se održava svakog januara.

Pre izlaska u arenu, kamile se u paradnom izdanju sprovode kroz grad, što se pretvara u pravi festival, iako je sport poslednjih godina u opadanju.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Bez nje nema života: Devet zapanjujućih činjenica o vodi

​Naučnici dokazali: Psi razumeju šta im ljudi govoreUskoro otvaranje najviše džamije na svetu: Evo kako će izgledati (FOTO, VIDEO)Nada Afrike: Veliki zeleni zid nije zaustavio Saharu, ali je evoluirao u nešto što bi moglo (FOTO)Majka i u 50-im: Otkriveno kako ženama vratiti plodnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track