(VIDEO) OTKRIĆE GODINE: Snimljen razgovor delfina, nećete verovati o čemu pričaju
Foto: Profimedia

Super inteligentni

(VIDEO) OTKRIĆE GODINE: Snimljen razgovor delfina, nećete verovati o čemu pričaju

Zanimljivosti -

Posle više decenija istraživanja ovih divnih morskih sisara, naučnici su uspeli da snime razgovor delfina i time potvrdili njihovu superiornu inteligenciju!

Uočeno je da je par morskih sisara proizvodio kratke, oštre zvukove i vibracije kako bi oformili reči što u teoriji znači da su pokušali da izgrade rečenice kako bi komunicirali jedni s drugima.

Veliki zaokret u dosadašnjim istraživanjima, koji je objavljen u časopisu Mathematics and Physics, dogodio se kada su naučnici razvili podvodni mikrofon, koji je dizajniran isključivo da zabeleži promene.

U toku istraživanja su posmatrana dva crnomorska delfina Jaša i Jana i sve vreme se čekalo da oforme rečenice pre nego što ih izgovore. Ovaj jezik pokazuje sve karakteristike koje su zastupljene u ljudskom govornom jeziku, što ukazuje na visok nivo inteligencije i svesti kod delfina.

Delfini imaju veći mozak od mnogih sisara, a ideju da delfini poseduju supeiornu inteligenciju je razvio još neurolog Džon Lili 1950-ih godina. Nakon nekoliko eksperimenata, Lili se uverio da delfini imaju sposobnost govora poput ljudi i pokušao je da uspostavi kontak s ovim morskim sisarima, piše Dailymail.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track