(VIDEO) RAT UŽIVO: Pogledajte u boji kako je izgledao Prvi svetski rat iz ugla običnih vojnika
Foto: Profimedija

Na zapadu ništa novo

(VIDEO) RAT UŽIVO: Pogledajte u boji kako je izgledao Prvi svetski rat iz ugla običnih vojnika

Zanimljivosti -

Evo jedinstvene prilike da iz prve ruke vidite kako je izgledao Prvi svetski rat. Pogledajte bojišta i rat u boji, rovove onako kako su ih videli obični vojnici.

Mnogo toga se zna o Drugom svetskom ratu, što zbog dokumentarnih, ali i holivudskih filmova, užasavajućih ratnih zločina i uošte preciznijih istorijskih informacija, a zbog svega toga je saznanje o Prvom svetskom ratu nekako palo u zapećak, iako je to iz ugla istorije veći događaj, Veliki rat, Prvi rat koji je obrazovao moderan tehnološki svet i koji je odredio i uzrokovao smer moderne umetnosti.

Foto: Viralthread
Foto: Viralthread

Zbog svega navedenog retko kada imamo priliku da vidimo kako je Prvi svetski rat uopšte izgledao, kada su korišćeni prvi tenkovi, bojni otrovi i sve ono što se u današnjoj ideji oružanog sukoba nekako podrazumeva. Srećom, pa smo u današnje vreme nekako zasićeni Drugim svetskim ratom, zbog čega se Veliki vraća na pozornicu istorijskog istraživanja.

U ovom video snimku možete videti nemačke vojnike kako marširaju kroz Brandenburšku kapiju u Berlinu, verujući da će rat ubrzo biti završen, naravno, nemačkom pobedom. Pozdravili su se sa svojim voljenima i najbližima i ukrcali se u vozove koji ih vode ka smrti. Pitanje je koliko ih se vratilo nazad.

Ovo osećanje je delimično i odgovorno za Hitlerov uspon. Opšte je poznato da je Hitler učestvovao u Prvom svetskom ratu kao mladić, a čak je i odlikovan zbog hrabrosti. Gubitak teritorija i ekonomski problemi i inflacija koji su došli kao posledica su kap koja je prelila čašu i bacila svet u novi sunovrat.

Istorija na žalost samo pamti zaraćene strane, a ne ljude koji su za njih ratovale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track