SKRIVENA ISTORIJA LEONARDA DA VINČIJA: Njegov seks skandal je šokirao čitavu Evropu
Foto: Profimedia

Genije perverzije

SKRIVENA ISTORIJA LEONARDA DA VINČIJA: Njegov seks skandal je šokirao čitavu Evropu

Zanimljivosti -

Verovatno mislite da ste čuli sve o poznatom renesansnom umetniku koji je naslikao "Mona Lizu" i postavio načela nauke po kojima i danas živimo. Ipak, postoji nekoliko manje poznatih detalja iz života Leonarda da Vinčija koji će vas iznenaditi.

Kada je Da Vinči umro 1519. godine, ostavio je za sobom oko 6000 stranica na kojima su pronađena njegova životna promišljanja, kulinarski recepti i duhovite anegdote.Takođe, iz tih spisa saznalo se mnogo o Leonardovim izvorima inspiracije, želji za večnom slavom, ali i privatnim problemima i ljubavnim jadima. Većinu činjenica koje danas znamo o životu ovog genija znamo zahvaljujući ovim spisima.

Nepriznati sin

Leonardo da Vinči je rođen 1452. godine blizu gradića Vinčija u Toskani. O njemu se brinuo otac koji je bio notar i zemljoposednik. Opšte je prihvaćeno verovanje da je njegova majka Katerina zapravo bila lokalna seljanka. Međutim, istoričari veruju da je ona bila rob, u vlasništvu Leonardovog oca Pjera. Nikada nije živeo sa oba roditelja jer su oni živeli odvojeno. Do svoje pete godine o njemu se starala majka, a kasnije će preći u očevu kuću koji je u međuvremenu oženio drugu ženu.

Tokom svog odrastanja udaljio se od majke, ali su se povremeno dopisivali. Podaci pronađeni u njegovim zabeleškama pokazuju da je gajio posebnu vezu sa ocem, čija ga je smrt duboko potresla.

Novootkriveno delo (Foto: Twitter)
Novootkriveno delo (Foto: Twitter)

Samouki genije

Za razliku od ostalih velikih umetnika renesanse, Da Vinči nikada nije imao bilo kakvo formalno obrazovanje. Ipak, ima podataka da je bio podučavan kada je u pitanju čitanje, pisanje i matematika.

Odrastajući u Toskani, veći deo vremena je provodio u prirodi, koja ga je očarala ali i oblikovala njegov umetnički dar. Naročito su ga inspirisali tokovi reka i let ptica grabljivica. Umetnik je zabeležio san u kome ptica grabljivica sleće na njegovo lice pokušavajući da ugura svoj pernati rep između njegovih usni.

Tako je bilo do tinedžerskih dana kada je mladi Leonardo otišao u Firencu da radi kao učenik kod istaknutog slikara Andrea Del Verokija. Nije mu trebalo mnogo vremena da bi nadmašio svog učitelja. Pričalo se da je pomagao Verokiju prilikom izrade slika.

Jednom je preuzeo odgovornost da naslika anđela, na slici poznatoj pod imenom "Krštenje Hristovo". Iskusni slikar je bio šokiran Leonardovim talentom, zarekavši se da nikada više neće uzeti kičicu u ruke.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mnogi od njegovih radova bili su nedovršeni

Da Vinči je radio sporo, tako da mnoga njegova dela nisu završena. To naravno nije slučaj sa Mona Lizom, ali Luvr je i dom slike "Sveta Ana, Bogorodica i dete". U pitanu je nedovršeno delo na kome je prikazana Devica Marija, Isus kao beba i bogorodičina majka Sveta Ana.

Pored nedovršenih slika, Leonardo je ostavio i mnogo izuma, a neki najvažniji spisi nikada nisu pronađeni. Bio je hapšen zbog "sodomije i seksualne eksploatacije" U svojoj 24. godini Leonardo da Vinči je uhapšen zajedno sa još nekoliko muškaraca, a lokalni moćnici su ga optužili za sodomiju i seksualnu eksploataciju sedamnaestogodišnjeg Jakopa Saltarelija, piše Listverse.

U Firenci se sodomija kažnjavala smrću. U nedostatku svedoka, optužba je pala, pa je mladi umetnik iz procesa izašao nekažnjen. Ipak, duboko ga je pogađala činjenica da je društvo u ovom renesansnom gradu sklono da optuži bez povoda, mešajući se u nečiju privatnost. Tada je počeo da strahuje za svoj život, pa se preselio u Milano.

Šta se nakon toga događalo s da Vinčijevim seksualnim životom potpuna je nepoznanica. Deo autora tvrdi da ga je optužba za sodomiju toliko uznemirila da je ostatak života proveo u celibatu. Drugi pak smatraju da se redovno upuštao u seksualne odnose s muškarcima, ali uz mnogo opreza.

"Akt razmnožavanja (rađanja) i sve što ima veze s njim toliko je odvratan da bi ljudi brzo umrli da ne postoje lepa lica i brojna čula", napisao je da Vinči u jednoj od svojih beleški.

Sigmund Frojd njegovoj seksualnosti je posvetio ceo rad u kojem je zaključio da je Leonardo bio "latentni homoseksualac koji nije preduzimao ništa kako bi zadovoljio svoju požudu".

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Militantne odlike ličnosti

Po napuštanju Firence, Da Vinči je tragao za novim angažmanom. Da bi počeo da slika, morao je da se dodvori vojvodi od Milana, Ludoviku Sforci. Tada je počeo da stvara delo za koje se verovalo da je kruna njegovog umetničkog rada - džinovsku bronzanu statuu konja. Rad je prekinuo jer su Francuzi izvršili invaziju na Milano.

Ipak, to nije bilo sve od Leonarda u njegovoj milanskoj eri. U tom periodu umetnik se angažovao i na izradi vojničkih naprava. Pronađeno je mnogo skica sa prikazima konstrukcija topova, mašina za stvaranje dimnih zavesa, prenosivih mostova čak i oklopnih vozila! Uz to nađene su i skice letelica, ali ne postoje zvanični podaci da je bilo koja od njih napravljena.

Tokom svog odrastanja udaljio se od majke, ali su se povremeno dopisivali. Podaci pronađeni u njegovim zabeleškama pokazuju da je gajio posebnu vezu sa ocem, čija ga je smrt duboko potresla.

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track