Najnovije vesti

(VIDEO) ZAVIRITE U TITOV TAJNI BUNKER: I dan, danas stoji spreman za NUKLEARNU APOKALIPSU
Foto: Youtube Printscreen

Podsetnik tmurne prošlosti

(VIDEO) ZAVIRITE U TITOV TAJNI BUNKER: I dan, danas stoji spreman za NUKLEARNU APOKALIPSU

Zanimljivosti

Oko 300 metara ispod zemlje, u blizini bosanskog gradića Konjica, skriva se bunker Josipa Broza Tita. Nekadašnji predsednik bivše Jugoslavije naredio je da se izgradi u najvećoj tajnosti u slučaju nuklearne katastrofe za svoju porodicu i 350 najvažnijih političkih i vojnih saradnika.

Vojni objekat po imenu D-O "ARC“ je građen pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vreme Hladnog rata, a opremljen je najsavremenijom tehnologijom onoga vremena. I danas se tu mogu videti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog veka.

Bunker se prostire na 6.854 kvadratnih metara i sastoji se iz tri dela. U prvom delu nalazi se nadzorna rezidencija, mesto za tehničku podršku i uže osiguranje. Potom slede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa, koji može da izdrži udar jačine 20 kilotona. Treći deo sastoji se protivpožarnog sistema, klime, prostora za komunikaciju, skladišta za vodu i naftu i slično, kao i stambenog prostora za Tita i Jovanku.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena Celzijusovih, a vlažnost vazduha je od 60 do 70 odsto, što predstavlja idealne uslove za život. Čitav prostor je osvetljen sa 6.000 neonskih sijalica. Danas ovaj bunker ima ulogu retkog umetničkog muzeja za razne umetnike iz celog sveta, ali predstavlja i podsetnik na vremena u kojem su pretnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava.

(punkufer)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: KURIR TV OTKRIVA TAJNE TITOVE KUHINJE: Ovaj kuvar je za Broza osmislio KARAĐORĐEVU ŠNICLU

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...