VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET Devojke, kada saznate šta znači kada nosite ČOKER odmah ćete ga skinuti
Foto: Pixabay, Wikimedia

Trendi ili ne?

VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET Devojke, kada saznate šta znači kada nosite ČOKER odmah ćete ga skinuti

Žena -

Čoker okovratnici nisu običan nakit. Pre nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, obavestite se kakvo su značenje oni nosili u istoriji.

Povratak čoker ogrlica odjeknuo je u velikom stilu, a na ovaj modni trend je malo žena ostalo imuno. Mnoge devojke su ih bez razmišljanja prihvatile po ugledu na slavne pevačice poput Rijane, Selene Gomez, ali i trendseterke sa Instagrama. Ipak postoje i oni koji u čokerima ne vide ništa privlačno, a mnogi ih porede sa ogrlicama koje su oko vrata nosili antički robovi ili okovratnicima za pse.

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od različitiih materijala, a najčešće su od satena, kože, pliša, somota ili metala, a mi se najčešće prisećamo onih gumiranih iz devedesetih godina.

Za čuvenog slikara impresionizma Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja kurtizanu, koja čeka svoju mušteriju. Njena smelost i direktan, provokativni pogled šokirali su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškim rodom.

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svetu. Čoker je bio zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije. Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo hipi, zatim gotik i potom grandž stila 90-ih.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pošto se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje kolekcije.

(studnel.com)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Romantične, raskošne, jedinstvene: 10 venčanica kojima su poznate dame pomerile granice mode

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track