IGUMANIJA VERONIKA O BOŽJOJ PORUCI: Bogorodica je sprečila da projektil RAZNESE MANASTIR!
Foto: Profimedia

Čudo

IGUMANIJA VERONIKA O BOŽJOJ PORUCI: Bogorodica je sprečila da projektil RAZNESE MANASTIR!

Zanimljivosti -

04.02.2012. Božjom intervencijom sprečeno je da projektil, koji je probio zidove sirijskog manastira, eksplodira, govori igumanija manastira Presvete Bogorodice Seidnajske u blizini Damaska.

„Presveta Bogorodica sprečila je eksploziju projektila svojim rukama“, kaže mati Veronika, koja to tumači kao božansku poruku da „Gospod bdi nad svetim mestima“, usred nečuvenih nemira koji potresaju Siriju.Zvuk eksplozije i pucnjava iz obližnjih gradova odjekivala je oko inače mirnog manastira. Monahinje kažu da su eksplozije dolazile iz susednih gradova Rankus i Talfita, žarišnim tačkama vojnih operacija koje treba da očiste periferije Damaska od vojnih dezertera i pobunjenika.

„Videla sam blesak svetlosti kako dolazi sa brda suprotno od manastira i zatim čula eksploziju“, kaže jedna mlada studentkinja koja tu živi.

„Nisam mogla ni da pretpostavim da bi to mogao biti projektil. Jedino sam shvatila da je jedna udarila veoma blizu nas i čim sam čula eksploziju napustila sam svoju sobu“, dodaje ona.Iznad brda nalazi se opkoljeni grad Rankus, sa oko 25.000 stanovnika, gde vojska ove nedelje nije štedela truda da iskoreni pobunjenike.

„Snage režima su u utorak počele da dižu u vazduh kuće u sedištu protesta, 40 kilometara (25 milja) severno od Damaska“, optužuje jedan od pobunjenika. „Glas Rusije“ govori da su teroristi tj. pobunjenici protiv Vlade odgovorni za napad na manastir. Vlada predsednika Bašara al-Asada, počela je kampanju protiv pobunjenika podržavanih od SAD, pojačavši operacije poslednjih dana, u potezu da zaštiti nezavisnost Sirije koji počiva na podršci Rusije i podeljenosti međunarodne zajednice.Osnovan 547. godine, manastir Presvete Bogorodice Seidnajske je vodeći ženski manastir Pravoslave Crkve u Antiohiji, koji gleda na istoimeno planinsko selo, samo 35 kilometara od Damaska. U sklopu manastira je i škola za siročad, čije troškove pokrivaju privatne donacije, kako se vidi iz brošure manastirskog kompleksa.

Manastir je najveći centar hodočašća i nalazi se u blizini sela Jabadin i Malula, gde ljudi još uvek govore siriak, modernu verziju aramejskog, jezika kojim je govorio Gospod Hristos. Grčka Pravoslavna Crkva u Antiohiji ima sedište u blizini Damaska.

(gazeta/pravoslavlje)

BONUS VIDEO:

Čudo: Izgoreo stan, ostale samo ikone!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track