KRILA OD NACISTA KOČU I PIJADU: Rođena strina Mire Marković oterala Nušićevu ministarku u smrt! Sahranjena uz pesmu "Oj Moravo“
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Sudila srpskim umetnicima

KRILA OD NACISTA KOČU I PIJADU: Rođena strina Mire Marković oterala Nušićevu ministarku u smrt! Sahranjena uz pesmu "Oj Moravo“

Zanimljivosti -

Preki sud: Božidarka Damnjanović Kika, strina Mire Marković, učestvovala u radu suda koji je sudio glumici Žanki Stokić

Božidarka Kika Damnjanović, rođena strina Mire Marković, oterala je u smrt čuvenu srpsku glumicu Žanku Stokić (60). Najpoznatija Nušićeva ministarka umrla je tri dana pošto je pomilovana, i uz pesmu „Oj Moravo“ sahranjena na Topčiderskom groblju u Beogradu.Zato što je glumila tokom okupacije, Žanka je izvedena pred Sud časti 3. februara 1945. godine. A upravo je najaktivnija u radu tog prekog suda bila čuvena kosmajska partizanka Božidarka Damnjanović Kika.

Žanka nije imala branioca, a tokom saslušanja tvrdila je da je težak dijabetičar, da do insulina nije mogla da dođe zbog nestašice lekova, te da joj je novac bio potreban da ga nabavi na crnom tržištu. Osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Kazna je bila i društveno koristan rad i određeno joj je da čisti ulice.U molbi za pomilovanje, dve godine kasnije, navela je da je tokom rata u svom stanu krila Koču Popovića i Samuila Pijade (brata od strica Moše Pijade), porodicu Flore. Nudila je svedoke, a na kraju molila da se vrati umetničkom životu da ne bi živela od tuđe milostinje.

U leto 1947. godine posetio ju je Milivoje Živanović i saopštio da joj je sve oprošteno. Dolazi i Bojan Stupica, prethodno dobivši saglasnost iz Centralnog komiteta da Žanku može da angažuje u pozorištu. A upravo ta vest ju je dotukla - umrla je tri dana kasnije, 20. jula 1947. godine. Sahranjena je na Topčiderskom groblju. Spomenik joj je podigla služavka, kojoj je ostavila skromno nasledstvo, s natpisom: „Svojoj plemenitoj gazdarici Žanki podižem ovaj spomenik, blagodarna Magda“.

Žanka Stokić je rehabilitovana 2009. godine.Na sceni Narodnog pozorišta odigrala je više od stotinu uloga. Poznato je i da je Branislav Nušić, kada je pisao „Gospođu ministarku“, mislio upravo na Žanku. Predstava je do 1941. godine izvedena više od dve stotine puta.Povodom stotog izvođenja predstave Nušić je napisao: „Draga Žanka, vi i ja danas imamo malu, intimnu svetkovinu. Mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; vas se kriza ne može dotaći, vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka“.

Sukob s Milicom Dapčević

SLUČAJ ZLATNE OGRLICE

Posle Drugog svetskog rata Kika je učestvovala i u suđenjima pesniku Simi Panduroviću i glumici Olgi Spiridonović. Osuđen je na pet godina gubitka srpske časti zbog objavljivanja tekstova u vreme okupacije. Postoje svedočenja o tome da je bila raspoređena na radno mesto učiteljice po kazni jer je na nekom od Titovih balova strgla zlatnu ogrlicu s vrata Milene Dapčević, supruge Peka Dapčevića.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track