Zašto ovaj indonežanski vulkan izbacuje plavu lavu?
Foto: PrintScreen YouTube

PREDIVNI FENOMEN

Zašto ovaj indonežanski vulkan izbacuje plavu lavu?

Zanimljivosti -

Fotograf Olivier Grunevald nam je otkrio misteriju plavog plamena vulkana Ijen u Indoneziji, neverovatnog fenomena koji je vidljiv isključivo noću, piše National Geographic Srbija.

„Ovaj plavi sjaj, neobičan za vulkan, zapravo nije lava, kao što može da se pročita na brojnim portalima“, objašnjava francuski fotograf Olivier Grunevald koji je zabeležio neverovatne fotografije indonežanskog vulkana Ijen.„Ovo je rezultat sagorevanja sumpornih gasova koji dolaze u kontakt s vazduhom na temperaturama iznad 360 stepeni Celzijusovih“, kaže Grunevald.Dakle, lava nije obojena značajno drugačije nego kod drugih vulkana, već izuzetno velike količine sumpornih gasova se otpuštaju na visokim temperaturama zajedno s lavom. Izložen kiseoniku u vazduhu i prisustvu lave, sumpor sjaji plavom bojom.Postoji mnogo sumpora koji se spušta niz liticu, pa se posmatračima čini kao da je sama lava koja curi plave boje. Ovaj fenomen je jedino vidljiv noću, a tokom dana je prizor sličan kao kod bilo kog drugog vulkana.„Vizija ovih plamenova u noći je čudna i neverovatna. Nakon nekoliko noći u krateru, osećate kao da živite na drugoj planeti“, kaže Grunevald.Pogledajte video:

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I: Jedinstvena atrakcija u Maroku: Koze na drvetu u ozbiljnoj akciji (VIDEO) Kako vaše telo reaguje na stres? 6 neustrašivih majki u životinjskom carstvu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KULJA, DIMI, VRI! Ovako izgleda kad se vulkanska lava izlije direktno u more

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track