ŠTO SMO PILI, PILI SMO! Kafa polako nestaje! Uskoro drastično poskupljuje i gubi svoj dobar ukus!
Foto: Profimedia

SVE JE MANJE

ŠTO SMO PILI, PILI SMO! Kafa polako nestaje! Uskoro drastično poskupljuje i gubi svoj dobar ukus!

Zanimljivosti -

Kafa bi u budućnosti mogla da postane manje ukusna i skuplja, pošto se zbog klimatskih promena menja njen kvalitet i smanjuju površine na kojima se uzgaja ova biljka, navode naučnici londonske botaničke bašte "Kju gardens".

Proizvodnja kafe u Etiopiji, kolevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izveštaju.

"U Etiopiji i čitavom svetu biće sve manje kafe ukoliko ne učinimo ništa. Verovatno će biti manje ukusna i skuplja", rekao je doktor Aron Dejvis, jedan od autora izveštaja, preneo je Bi-Bi-Si.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kafu (IKO). Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbegnu nestašice i veći rast cena.

Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO. Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko meseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kafe u svetu.

"Isporuke kafe visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kafe raste svake godine", rekao je doktor Tom Šiling, direktor Svetskog instituta za istraživanja o kafi i dodao da je u nekim područjima gde se uzgaja kafa temperatura već toliko porasla da je počela da utiče na kvalitet zrna.

"Logičan rezultat je da će cene morati da porastu, naročito kada je reč o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija", rekao je ovaj stručnjak.

Trenutne površine za uzgajanje kafe u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 odsto imajući u vidu potencijalni rast prosečne temperature za četiri stepena do kraja veka, prognozira se u studiji "Kju gardensa".

foto: Profimedia

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track