STRUČNJAK ZA HRANU I OTROVE! Ovih 6 stvari nikako ne jedite, a #4 najgoru izbegavajte kao KUGU!
Foto: Profimedia

saveti

STRUČNJAK ZA HRANU I OTROVE! Ovih 6 stvari nikako ne jedite, a #4 najgoru izbegavajte kao KUGU!

Zanimljivosti -

Bill Marlel je advokat i već 20 godina se bavi uterujući parnice zbog trovanja hranom. On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane.

1. Nepasterizirano mleko U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istodobno je obolelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi niti jedno niti drugo.

foto: Shutterstock

2. Sirove klice iz semenki Nekuvane ili lako kuvane registrirane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživela je i Europa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Coli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

foto: Profimedia

3. Krvavo meso

Svi njegovi odresci koje je jeo u posljednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verojatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i rizikujep E. Coli salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

foto: Profimedia

4. Unapred oprana ili izrezana salata ili voće Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

foto: Shutterstock

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2.000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

foto: Printscreen

6. Sirove ostrige Marlel kaže da je u poslednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u poslednja dva veka. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

foto: PrintScreen

kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track