NEMCI GA IZVELI NA STRELJANJE, AL SAM BOG GA SPASAO: Komunisti mu pesmu ZABRANILI, a onda je Jovanka naručila da joj je otpevaju
Foto: Profimedia, Prinrscreen/TV Kragujevac

PLUĆA SU MI bolna

NEMCI GA IZVELI NA STRELJANJE, AL SAM BOG GA SPASAO: Komunisti mu pesmu ZABRANILI, a onda je Jovanka naručila da joj je otpevaju

Zanimljivosti -

Bora Spužić Kvaka, kralj kafanske pesme, otpevao je "Pluća su mi bolna", a autor stihova je Dragiša Nedović, a izuzetno zanimljiva priča krije se iza nastanka ove pesme.

Mnogi smatraju da je ovo najtužnija pesma ikad snimljena na našim prostorima. Nedović je za svog života iskusio nevrovatnu patnju, stoga ne čudi što je patnjom protkao svoje pesme. Rođeni Kragujevčanin je sa ostalim sugrađanima 1941. izveden na streljanje, ali su ga u poslednjem trenutku prepoznali kao autora, te ga od sigurne smrti “spasli” slanjem u logor. Iz nemačkog logora je izašao živ, ali bolestan.

foto: Printscreen/TV Kragujevac

Po povratku u rodni Kragujevac piše ovu pesmu koja je oda tuberkulozi od koje je oboleo. Zanimljivo, pesmu je izvorno izveo Zaim Imamović. Njegova maestralna interpretacija dovela je do povezivanja niza samoubistava širom Jugoslavije sa ovom pesmom. Stoga je, po odluci Centralnog komiteta, zabranjena za javno izvođenje, a ploča na kojoj je pesma objavljena hitno povučena iz prodaje. Nekoliko godina kasnija, Jovanka Broz za koju se takođe pričalo da boluje od tuberkuloze, na jednom prijemu je od Nade Mamule tražila da joj otpeva ovu pjesmu, čime je sa nje skinuta zabrana.

foto: Printscreen/TV Kragujevac

Nedović je autoru pesama “Stani, stani Ibar vodo”, “Jutros mi je ruža procvetala”, “U lijepom starom gradu Višegradu”, “Prođoh Bosnom kroz gradove”, te se tek nakon nabrajanja njegovih pesama može shvatiti njegov značaj.

foto: Printscreen/TV Kragujevac

Tekst pesme:

Pluća su mi bolna,

zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu,

moji zadnji dani

Živecu još danas,

a možda i sutra

A onda zauvek

zbogom, moj živote

Nije meni žao,

bednoga života

Jer ja sreće nikad,

osetio nisam

Samo bol i patnja,

gorke suze lio

U životu svome,

srećan nisam bio...

Dr Dragan Bataveljić

Kurir.rs/Foto PrintsceenTV Kragujevac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track