DA LI ZNATE DA I ŽIVOTINJE MOGU DA DOŽIVE TOPLOTNI UDAR? Evo koji su simptomi i kako da ZAŠTITITE svoje ljubimce!
Foto: Profimedia

oprezno

DA LI ZNATE DA I ŽIVOTINJE MOGU DA DOŽIVE TOPLOTNI UDAR? Evo koji su simptomi i kako da ZAŠTITITE svoje ljubimce!

Zanimljivosti -

Preterana izloženost suncu nepovoljno deluje na čoveka, ali i na životinje. Oni kao i ljudi mogu doživeti toplotni udar.

S obzirom na to da životnije ne mogu da vam kažu kada im je prevruće ili kada im nedostaje vode, veoma je važno da naučite kako da ih zaštitite od ekstremnih vremenskih uslova.

Postoje određeni načini na koje možete da procenite da li vaš kućni ljubimac ima simptome toplotnog udara.

kućni ljubimac, pas, ljudi
foto: Profimedia

Psi

Psi sa dugom dlakom se razlikuju od onih sa kraćom dlakom po tome što mnogo teže podnose vrućinu. Zbog toga je važno da vaš ljubimac uvek ima dovoljno vode kako bi se rashladio. Ako se pas pregreje, rizikuje da pretrpi ozbiljan toplotni udar, a znakovi toplotnog udara kod pasa uključuju kolaps, prekomerno dahtanje i balavljenje u vidu kapljica.

Psi se uglavnom rashlađuju dahtanjem i ispuštanjem toplote kroz šape, a to rade jer nisu u stanju da se znoje kroz kožu na isti način kao i ljudi.U slučaju da vaš kućni ljubimac pokazuje znakove toplotnog udara, premestite ga na hladno mesto, po mogućnosti sa promajom. Takođe, navlažite mu dlaku hladnom vodom (nikako ledenom) i što pre se obratite veterinaru.

Savetuje se takođe da pse šetate samo prepodne ili uveče, jer ćete tako sprečiti da opeku šape na pločniku ili da dobiju toplotni udar.

Pas
foto: Profimedia

Mačke

U zavisnosti od vrste, mačke mogu biti više ili manje sklone opekotinama.

Mačke sa svetlom dlakom su podložnije opekotinama, posebno na ušima, nosu i ošišanim površinama. Na tržištu postoje kreme za sunčanje dizajniranje posebno za kućne ljubimce kako bi imali odgovarađjuću zaštitu od sunčevih zraka.

mačka
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./stil.kurir

Bonus video:

00:14

MISLILA DA NIKO NE SNIMA! Kamera UHVATILA HIT reakciju voditeljke u programu UŽIVO! Prepala se od PITONA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track