9 NAČINA DA SPREČITE RASKID: Ovi znakovi koji ukazuju na to da vam je veza pred PUCANJEM, a evo i kako da je POPRAVITE!
Foto: Profimedia

SAVET

9 NAČINA DA SPREČITE RASKID: Ovi znakovi koji ukazuju na to da vam je veza pred PUCANJEM, a evo i kako da je POPRAVITE!

Zanimljivosti -

Parovi koji su pred raskidom mogu se naći pred pitanjem da li treba da prekinu vezu ili da je unaprede i stvore bolju tako što bi pokušali da razumeju jedno drugo. U nastavku saznajte kako znati da je vezi došao kraj i koje korake treba da preduzmete ako želite da spasite vezu.

Koji su znakovi prekida veze?

Jednostrani odnos

Može se dogoditi da u jednom trenutku u vezi više nema uzvraćanja. Drugim rečima, ako stalno dajete i ne dobijete ništa zauzvrat, umorićete se i održavanje veze vam više neće imati smisla.

raskid, svađa, par
foto: Profimedia

Nedostatak intimnosti

Intimnost je nešto što svakoj vezi treba, pa ako toga više nema, veza će se naći pred prekidom.

Nedostatak poverenja

Poverenje je temelj svih odnosa i bez njega veza može biti u velikim problemima.

Ovo su samo neki od znakova prekida, a ovaj popis bi mogao da ide u nedogled, ali ako vam intuicija govori da nešto nije u redu u vašoj vezi, vreme je da uzmete stvari u svoje ruke i zajedno sa partnerom poradite na tome.

Terapeuti za veze takođe vam mogu pomoći u tome da odlučite i shvatite vredi li da popravljate vašu vezu. Dakle, prvo treba doneti odluku postoji li nada za spas veze ili ne.

Odgovori na ovih šest pitanja daće vam jasniji uvid u to ima li nade za još jednu šansu:

  1. Žele li oba partnera isto?
  2. Da li je u vezi ostalo dovoljno energije koja će biti "gorivo" za popravku veze?
  3. Kako su u prošlosti partneri rešavali traume?
  4. Beže li prie nego što pruže priliku za rešenje?
  5. Postoje li temeljni, skriveni problemi koji sabotiraju šanse za ponovno povezivanje u vezi?
  6. Želite li i dalje da popravite odnos?

Ako je vaš odgovor na zadnje pitanje i dalje "da", onda u nastavku saznajte šta sve treba da predumete i kako bi ponovno oživeli vašu ljubav.

par, veza, brak, krevet, svađa
foto: Profimedia

Kako obnoviti prekinutu vezu?

1. Obratite pažnju na ono što vam partner govori

Kad jedan partner govori, bez obzira na njegov ton glasa, drugi ga partner gleda i sluša. Čak i ako postoji neslaganje, očito je da je ono što onaj drugi ima za reći i dalje važno. Pažljivo slušajte osećaje svog partnera. Važno je da oba partnera zaustave lične nagone i sete se da nisu sami u prostoriji.

2. Pokažite zabrinutost i saosećanje jedan za drugog

Parovi koji su izgubili međusobno poverenje i podršku, bilo da je to nedavno ili tokom dužeg vremenskog razdoblja, i dalje mogu pokazati ​​zabrinutost kada partner izrazi svoja osećanja. Ako nisu u mogućnosti da upotrebe umirujuće reči ili gestove, pogotovo ako ih se za nešto okrivi, govorom tela ili izrazom lica pokazaće obzir prema partnerovom problemu.

3. Setite se trenutaka koji vas zasmejavaju

Odlična metoda za pomirenje je prisećanje na lepa iskustva koje su partneri imali u prošlosti. Napetost između njih će odmah nestati i podsetiti ih na divne trenutke koje su proveli zajedno, a moguće i još dodatno podstaknuti na to da rade na vezi i potrude se da ona uspe.

4. Smirivanje sukoba

Svaki par zna što je predaleko i kolika im je granica tolerancije. Nažalost, to ih ne sprečava da budu preblizu toj granici i mnoge veze se zbog toga prekidaju. Smirivanje sukoba je zapravo prepoznavanje kada smo došli do krajnjih granica i kada se treba povući.

U tom trenutku jedno ili oboje partnera zaustavljaju interakciju ili je vode na neko bolje mesto. A zajedničko im je shvatanje da određene reči ili načini ponašanja mogu više naštetiti odnosu nego mu doneti korist.

par, veza, brak, krevet, svađa
foto: Profimedia

5. Ne spominjite probleme iz prošlosti

Prirodno je da većina ljudi koristi prošlost ili druge ljude kako bi dodala snagu onome što žele istaknuti u tom trenutku. To se naročito događa kada jedan partner shvati da nema argumenata pa ih želi ojačati primerima ili ljudima iz prošlosti. Parovi koji su dobri komunikatori rešavaju jedan po jedan problem i razgovaraju o tome što im je potrebno u sadašnjosti.

Ako jedan od njih počne posustajati, drugi ih vraća na problem i ta taktika ne samo da se prihvata, već se i ceni. Prođite probleme jedan po jedan i kad dođete do kraja, oprostite partneru i krenite dalje.

6. Imajte osnovni nivo poverenja

Bez obzira na to koliko su se partneri ljutito, povređeno ili osvetoljubivo ponašali jedan prema drugome, par mora pronaći zajednički jezik i uspostaviti temelje poverenja. Obnova poverenja, iako je izuzetno teška, nije nemoguća. Izgradnja može potrajati i duže vreme, ali ako se parovi drže svog plana, poverenje se može obnoviti.

7. Odgovarajte za svoje postupke i ne krivite jedni druge

Pokazivanje prstom na onoga ko je kriv lako se može pretvoriti u emocionalno zlostavljanje. No, oba partnera moraju shvatiti da će pobediti tek onda kada shvate da je svako od njih imao jednak doprinos trenutnoj situaciji u kojoj se nalaze. Važno je da nauče preuzeti odgovornost za svoje postupke te priznati kada su pogrešili.

8. Pretvorite svoju negativnu energiju u nešto što volite

Nema nade tamo gde nema života. Nekad ljubavni par koji dopušta da se njihova veza pretvori u beživotni, komplicirani skup rituala zapravo nosi najveći teret. No, ta energija ljutnje se mora pretvoriti u visoku energiju ljubavi kako bi veza ponovno oživela. "Mrtvost" je teško oživeti.

9. Provedite vreme zajedno

Pažnja je jedan od načina da oživite prekinutu vezu. Fokusiranjem jedan na drugoga parovi se počinju ponovo da se osećaju posebnima i bitnima u vezi. Dogovorite se kada ćete u danu odvojiti vreme za sebe. U tom vremenu možete "vežbati" neki fizički dodir, poput držanja za ruke ili grljenja. Potrudite se da svake nedelje imate barem jedan dan koji ćete provesti zajedno.

Imati vremena za razgovor takođe je važno. Razgovarajte sa partnerom o svom danu i problemima s kojima se susrećete. Zajedničko druženje vas podseća da niste sami na ovom svetu i da će neko uvek biti tu s kime možete da podelite svoje probleme i zajednički pronađete rešenja.

prevara, razvod, raskid, veza, par
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Your Tango

Bonus video:

02:21

ŠTA BI ON DRUGO MOGAO?! Milica Todorović se obratila bivšem dečku Petru Strugaru i to u emisiji (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track