PRECIZNOST NA NIVOU OVE MATEMATIČKE JEDNAČINE: Ona predviđa hoćete li se razvesti ili ne, a ključ je u SVAĐI!
Foto: Profimedia

napredno

PRECIZNOST NA NIVOU OVE MATEMATIČKE JEDNAČINE: Ona predviđa hoćete li se razvesti ili ne, a ključ je u SVAĐI!

Zanimljivosti -

Naučnik Džon Gotman i matematičar Džejms Mari znaju ima li vaš brak perspektivu ili ne jer su došli do jedinstvene jednačine koja ima odgovor na to pitanje.

par, svađa, raskid, veza
foto: Profimedia

Naime, ta matematička jednačina ima tačnost od 90 posto, piše britanski The Mirror.

Psiholog Džon Gotman i matematičar Džejms Mari snimali su parove u dugotrajnim vezama tokom 15 minuta, i to dok su se svađali, a kasnije su objaviti i istraživanje na tu temu. Pronašli su način da zabeleže i kodiraju sve što se dogodilo tokom rasprave, uključujući brzinu otkucaja srca, krvni pritisak i izraze lica.

Međutim, nisu se fokusirali samo na fizičke aspekte, već su obratili pažnju i na to da li parovi koriste humor tokom svađa, jesu li otvoreni ili su pak agresivni i pretenciozni. Dekodirali su sve što se događa tokom svađe, što znači da su mogli predvideti hoće li se par razvesti. Ukratko, ono što kažete tokom svađe odlučuje o vašoj zajedničkoj budućnosti.

matematika, Brejdi Keli
foto: Printscreen/TikTok

Matematička jednačina

Gotman i Mari došli su do ove formule: Wt+1= w + RwWt+ IHM (Ht).

"Wt+1" označava pozitivnost ili negativnost idućeg ženinog komentara u svađi.

"w" iza znaka jednakosti označava ženino raspoloženje.

"RwWt" predstavlja ženino raspoloženje uz supruga.

"IHM" označava uticaj muža.

"(Ht)" je za poslednji muževljev potez.

par, ljubav, veza
foto: Profimedia

Kodiranje osećaja i reakcija

Prebacivanje misli i osećaja u brojeve može biti zahtevno pa su Mari i Gotman osmislili sistem kodiranja za sve izrečeno tokom svađe. Na primer, obrambeni stav će dobiti negativnu oznaku, dok će ljubaznost i humor imati pozitivnu.

Svaka reakcija u svađi donosi određeni broj bodova. Za radost iznosi +4, za humor +4 i zainteresovanost +2, dok prezir nosi -4 boda, a gađenje -3.

Sistem kodiranja i jednačina funkcionišu zajedno. Prema matematičarki Hani Fraj sve zavisi od poslednjeg dela jednačine, odnosno muževljevoj reakciji.

Kada se pozitivne i negativne reakcije uporede, prikažu na grafikonu i dosegnu određeni nivo, vašem bi braku mogao brzo doći kraj. Grafikon je pokazao da su supružnici sa vrlo niskim pragom negativnosti bili najmanje uspešni, što dokazuje da je povremena svađa zapravo dobra stvar. Sa druge strane, uspešniji parovi su odmah progovarali o problemima.

poklon, devojka, tužna, rođendan, par, veza, svađa
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:22

JOŠ JEDNOM POKAZALA KOLIKO JE HUMANA: Milica Pavlović doletela iz Crne Gore na 3 sata kako bi posetila 2 svratišta za decu! BRAVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track