ZAŠTO JE DOBRO JESTI PARADAJZ? Ovo povrće je UKUSNO i zdravo, a salata od njega je nenadmašna!
Foto: Shutterstock

omiljeno povrće mnogima

ZAŠTO JE DOBRO JESTI PARADAJZ? Ovo povrće je UKUSNO i zdravo, a salata od njega je nenadmašna!

Zanimljivosti -

Paradajz je veoma moćno povrće koje je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentima.

paradajz
foto: Profimedia

Takođe sadrži vitamini B6, C i K, sadrži beta karoten, biotin, niacin, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink i selen, kao i mnoge organske kiseline poput limunske i jabučne koje određuju karakterističan ukus paradajza.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata paradajz je odličan za ishranu.

Kombinovano delovanje gvožđa i vitamina C, koje sadrži paradajz, pomaže u sintezi hemoglobina i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, čime pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta anemije. Veoma je dobar za zdravlje kostiju i zuba, zbog toga što sadrži vitamin C, kalcijum i fosfor.

Paradajz poboljšava rad srca pomažući u snižavanju pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Takođe sprečava oksidaciju holesterola, što je jedan od prvih koraka u stvaranju aterosklerotičnih plakova.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka. Pošto je bogat vitaminima A i C, to ga čini korisnim smanjujući starenje kože i uklanjajući nedostatke na koži.

Visok sadržaj kalijuma i fosfora u crvenom soku paradajza pomaže u ublažavanju simptoma stresa i umora, kao i u ublažavanju grčeva mišića.

Paradajz jesti sirov ili skuvan u različitim jelima.

Pera, paradajz, Stubline, Obrenovac
foto: RTV Mag printscreen

(Kurir.rs/A.M./Stvar ukusa)

Bonus video:

00:35

STANIJA I MARKO OTIŠLI NA SELO: Starleta nabrala pune kante MALINA, kaficu pije na travi, a njen dečko skinuo majicu! IDILA! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track