DOSADNA MUVA JE SLETELA NA HRANU: Ako ste se pitali da je ta namirnica sada dobra za jelo, OVO je odgovor!
Foto: Profimedia

zanimljivo

DOSADNA MUVA JE SLETELA NA HRANU: Ako ste se pitali da je ta namirnica sada dobra za jelo, OVO je odgovor!

Zanimljivosti -

Sigurno ste se, posebno tokom letnih meseci, zapitali smete li pojesti nešto na što je sletela muva. Pojedini izvori tvrde kako biste hranu koju su dotakle muve treba odmah baciti, ali ipak nije sve tako crno-belo.

Muva, Muve
foto: Shutterstock

Iako muve mogu prenositi razne bolesti, većina ljudi nema razloga za strah; stručnjak za higijenu i hranu, doktor Veb, ističe kako zdrave osobe nemaju apsolutno nikakvog razloga za strah jer je njihov imunitet i više nego sposoban obraniti se od svega što bi muve mogle doneti na hranu. Takođe, dodaje kako taj rizik zavisi i o tome gde se na svetu nalazite.

Istraživanja koja je sproveo dr Veb pokazala su kako su muve u urbanim sredinama manje opasne od onih na selu. Uz to, velik je rizik pojesti hranu na koju je sletela muva ako boravite u zemljama koje se smatraju zemljama u razvoju. Naime, u takvim je državama zabeležen velik broj zaraze kolerom i tifusom nakon konzumacije hrane na koju su sletele muve.

Muva
foto: Profimedia

Što se zapravo dogodi kada muva sleti na hranu?

Ono što muve zapravo rade kada slete na hranu noćna je mora za sve bakteriofobe. Naime, u celom životinjskom svetu muve imaju verovatno najneatraktivniji proces hranjenja. Budući da muve ne mogu žvakati moraju pronaći način kako hranu učine tećnom kako bi je mogle provariti. Kako bi to učinile, muve povraćaju složenu mešavinu enzima i sline i potom "jedu".

Šta uraditi ako vam muva sleti na hranu?

Kao i kod svega u životu, postupajte onako kako vam nalaže zdrav razum. Naravno, zavisi i od toga u kom se delu sveta nalazite, ali gotovo svugde je sigurno nastaviti jesti hranu koju je muva kratko dotakla. Korisno je znati i kako su muve prisutne gotovo u svakom kutku sveta, stoga je gotovo nemoguće da nikada nismo pojeli hranu koju je dotaknula muha.

mušica
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:14

KAKO PODNOSIŠ TO ŠTO TI SE ĆERKA NIKAD NEĆE UDATI? Marina Visković objavila HIT RAZGOVOR sa ocem, evo šta joj je odgovorio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track