TO MOGU SVI: Smanjite upotrebu plastike i sačuvajte planetu i zdravlje na OVAJ NAČIN!
Foto: Profimedia

RECIKLIRAJTE

TO MOGU SVI: Smanjite upotrebu plastike i sačuvajte planetu i zdravlje na OVAJ NAČIN!

Zanimljivosti -

Čak 90 odsto ove ambalaže koristimo samo jednom, a zatim je bacimo. Zato je važno da promenimo navike i smanjimo proizvodnju plastičnog otpada

Plastika je danas postala veliki problem za okruženje, jer je nekada potrebno i preko 1.000 godina za njenu razgradnju. Ogromne količine plastike završe u svetskim vodama, a čak 80 odsto ovog otpada potiče s kopna. Zbog lošeg uticaja nerazgradive plastične ambalaže na okolinu i zdravlje ljudi, mnogi se odlučuju za drastično smanjenje korišćenja plastike i povećanje reciklaže, ali i za podsticanje održivije ambalaže za hranu.

0257080350, plastika, plastična čaša, more
foto: Profimedia

Iako plastiku ne možemo uvek potpuno da izbegnemo kada pripremamo hranu ili kupujemo namirnice, ipak možemo da napravimo nekoliko promena kako bismo makar malo smanjili njenu upotrebu. Evo kako to da učinite.

1. Umesto da kupujete vodu u plastičnim bocama, investirajte u filter za vodu i flaše za višekratnu upotrebu. Na duže staze, uštedećete novac i doprineti poboljšanju životne sredine. 2. Koristite metalne ili bambusove slamke za višekratnu upotrebu umesto plastičnih za jednokratnu upotrebu. Ekološki prihvatljive su i papirne slamke za jednokratnu upotrebu koje su biorazgradive. 3. Izbegavajte kupovinu voća i povrća koje je pakovano u plastične kutije i kese kada je to moguće, izaberite proizvode pakovane u ambalažu koja je bolja za okruženje (karton ili papir). 4. Ako volite plastične kesice, kupite one s patentnim zatvaračem koje možete oprati i kasnije ponovo koristiti. Svakako izbegavajte plastične kese za jednokratnu upotrebu. 5. Namirnice poput šećera, brašna, pirinča čuvajte u staklenim teglama. 6. Izbegavajte plastične posude za čuvanje ostataka hrane, kupite staklene ili bioplastične. 7. Ako često kupujete kafu da je ponesete, ponesite svoj termos ili šolju. 8. Pokupite smeće u svom komšiluku ili gde god da ga zateknete (u parku, na plaži...) 9. Naučite da reciklirate plastiku koju više ne koristite, kao i ostale materijale koji mogu da se recikliraju (aluminijum, staklo itd.)

ekologija, more, plastika, kornjača
foto: Profimedia

Zabrinjavajuće Činjenice

- Za razgradnju jedne plastične flaše potrebno je oko 450 godina. - Svake godine se baci 20 milijardi plastičnih boca. - Od oko 380 miliona tona plastike proizvedene u jednoj godini, čak 228 miliona tona je ambalaža za hranu.

(Foto: Profimedia)

03:36

UDAVIĆEMO SE U OTPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track