SVETOG NIKOLU UVEK SLAVIMO UZ POSNU TRPEZU: Evo kakvi su običaji za druge slave koje padaju u vreme posta
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

pravoslavlje

SVETOG NIKOLU UVEK SLAVIMO UZ POSNU TRPEZU: Evo kakvi su običaji za druge slave koje padaju u vreme posta

Zanimljivosti -

Posebna pažnja posvećuje se trpezama, odnosno svecima koje obeležavamo, između ostalog, uz posnu trpezu.

riba, Tanjir, post
foto: Shutterstock

Pojedini pravoslavni hrišćanski rituali koji imaju smisla za samu zajednicu nikada ne iščezavaju, dok neki iščezavaju ako je potreba i vera u njih prestala dok se istovremeno rađaju novi oblici. Sve to proističe iz percepcije obreda date sredine ili pak, samog odnosa stanovništva prema lokalnoj crkvi i njihovom parohu.

Prema verovanju, bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.

Slavski kolač, kuvano žito, sveća, tamjan i vino uz ikonu porodičnog svetitelja neizostavni su elementi praznične strukture. Uz ulogu domaćina u sečenju kolača, prisustvo gostiju i hranom bogata slavska trpeza najčešći je oblik proslavljanja krsne slave. Običaji o praznovanju krsne slave postali su osnova srpskog identiteta u odnosu na ostale entitete na Balkanu. Ipak, posebna pažnja posvećuje se posnim trpezama, odnosno svecima koje obeležavamo, između ostalog, uz posnu trpezu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Posna slava

Kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, na primer Nikoljdan koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.

Kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan. Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, „prikazati“ na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane.

Postoji, čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu.

slavski kolač
foto: Marina Lopičić

(Kurir.rs/Magazin Novosti)

Bonus video:

00:08

AKO NAM DETE BUDE RUŽNO, OSTAVIĆE ME! Barbara šokirala Darka, pevač odmah javno zakukao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track