MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Običaji za Badnji dan i Božić
Foto: Shutterstock

NAJRADOSNIJI PRAZNIK

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI: Običaji za Badnji dan i Božić

Zanimljivosti -

Najradosniji hrišćanski praznik, dan kada se svađe prekidaju, stari dugovi vraćaju, a porodice okupljaju.

Veruje se da će srećan biti onaj ko u svom komadu česnice pronađe novčić

Božić je simbol radosti, rađanja, dece, materinstva i očinstva. Njegova suština sadržana je u pozdravu "Mir Božji, Hristos se rodi". Od Badnjeg dana do Svetog Stevana ne sme se vikati niti svađati, a svi poslovi se moraju obavljati u tišini. Svaka dobra domaćica na Božić mora kupiti nešto novo za kuću, jer se tada valja ponoviti. Takođe, gosti vam u kuću ne smeju doći praznih ruku.

Badnji dan

Na Badnji dan počinju božićni običaji. Tog dana se komšijama, rodbini i svima drugima moraju vratiti pozajmljene stvari, a iz kuće se ništa ne sme iznositi da se ne bi cele godine stvari razvlačile iz kuće. Tog dana rano ujutro domaćin odlazi da iseče badnjak, najčešće hrastovo drvo, da bi ga te večeri uneo u kuću i time označio početak praznika. Badnjak se uspravi uz kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. On simbolično predstavlja drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog. Posle badnjaka u kuću se unosi slama i posipa po celoj kući. Domaćica u slamu pod stolom, gde se večera, stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simboliše slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio. Večera je posna. Obično se služe prebranac, sveža ili sušena riba, suvo voće, šljive, smokve, kajsije i druga posna jela.

Badnji Dan, Badnjak, Badnje Veče
foto: Dado đilas

Česnica

Na božićno jutro mesi se česnica. Ova pogača se priprema bez kvasca i u nju se stavlja novčić. Česnica se, uz molitvu, okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije komad česnice u kojem je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele godine.

Božić, Badnji dan, badnjak, česnica, položajnik
foto: Shutterstock

Položajnik

Božić je porodični praznik i zato bi trebalo da cela porodica tih dana bude na okupu. Prva osoba koja na Božić uđe u kuću je položajnik. Obično se pre Božića domaćin dogovori sa nekim ko je srećne ruke da dođe ujutro kod njega u kuću. Položajnik preko praga prelazi desnom nogom i pozdravlja dom i sve ukućane sa "Hristos se rodi", a onda prilazi vatri, uzima grančicu badnjaka i džara vatru govoreći: "Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica..." Govor treba da završi rečima "Amin, bože, daj!" Položajnika na odlasku treba darivati čarapama ili peškirom, jabukom ili kolačem.

Božić, Badnji dan, badnjak, česnica, položajnik
foto: Shutterstock

Verovanja

Kada na Božić pada sneg, veruje se da će godina biti rodna. Dobro je na Božić, posle ručka, otpočeti različite poslove. Drugi dan Božića koristi se za međusobne posete prijatelja. Treći dan Božića je ujedno i Stevanjdan, i to je poslednji dan u običajnom božićnom ciklusu. Tog dana se iz kuće iznose slama i ostaci badnjaka.

(Kurir.rs/N.T.)

11:15

BOŽIĆ SLAVE U NARODNOJ NOŠNJI I UZ SVE OBIČAJE: Porodica Savčić pravi je primer ČUVARA SRPSKE tradicije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track