UZBURKANA ŠTITNJAČA: Svaka deseta mačka boluje od hipertireoidizma, evo kako možete da joj pomognete
Foto: Profimedia

kućni ljubimci

UZBURKANA ŠTITNJAČA: Svaka deseta mačka boluje od hipertireoidizma, evo kako možete da joj pomognete

Zanimljivosti -

Period ulaska u starost posebno je osetljiv. Iako godine same po sebi nisu bolest, treba biti izuzetno pažljiv jer većina promena koje se javljaju kod maca ne mogu više da se uklone, ali mogu da se drže pod kontrolom. To je slučaj i sa hipertireoidizmom.

Štitna žlezda, koja se sastoji iz dva režnja u predelu vrata s obe strane dušnika, produkuje hormone T3 i T4, bitne u regulaciji metabolizma.

Pas, Mačka, Kućni Ljubimac, Papagaj, Prijatelj

- Kod maca u godinama češće dolazi do povišenog lučenja ovih hormona, ubrzanja metabolizma. Na pojavu ovog ozbiljnog zdravstvenog problema mogu da utiču razni faktori, pre svih način ishrane i okolina. Vaše posmatranje, kao i redovne kontrole kod veterinara, mogu da pomognu da se bolest otkrije na vreme, olakša život i vašoj maci i vama - poruka je spec. dr vet. Violete Žigić.

Gubitak težine ili povećan apetit su najčešći simptomi da nešto nije u redu, ali kako se javljaju i kod drugih oboljenja, ne može se na osnovu njih postaviti dijagnoza. Tu su i povećana aktivnost i unos vode u organizam, češće i obilnije mokrenje, povraćanje, proliv, kod pojedinih mačaka dolazi do problema sa srcem: rad se ubrzava i na UZ može da se primeti uvećanje srčanog mišića, uglavnom s leve strane.

Problem je češći kod maca koje se hrane konzerviranom hranom

Macka
foto: Fb

- Posledice su slabljenje srčanog mišića i aritmija, ali i povišen krvni pritisak na koji možemo da posumnjamo ako kod mačke primetimo proširene zenice. Ovo stanje za sobom povlači i oštećenje bubrega.

Praksa pokazuje i da se vlasnici žale da dlaka i nokti mace imaju lošiji kvalitet, da se trza u snu, ali i da se budi noću i šeta, mjauče češće i glasnije nego inače.

- Sumnja se da je veliki razlog za povećanu učestalost oboljenja konzervisana hrana jer je prisutan bisfenol A. Javlja se i zbog smanjene ili veće količine joda u gotovoj hrani. Problem je i soja u više od 60 % testiranih hrana, dok je mesa, a mačka je mesožder, manje prisutno. Gotova riblja hrana sadrži nimalo bezazleno jedinjenje polibromdifenil-etar. A kao i kod ljudi, na učestalost utiče i stres!

Pre odlaska kod veterinara zapišite sve simptome koje ste primetili kod ljubimca

Niš, Voda, Vakcinisanje, Lažni, Veterinar, Besnilo

Pre odlaska kod veterinara zapišite sve što ste primetili kod ljubimca jer će vam odvući pažnju njegovo ponašanje – mačke nisu baš mirni pacijenti.

- Veterinar će ispipati predeo štitne žlezde (da li je uvećan), uzeti krv. Ako rezultati pokažu da su hormoni podivljali, odmah će odrediti terapiju. Najčešće se prepisuju lekovi. Nisu skupi, svako može da ih priušti, ali prilikom davanja nema preskakanja! Naoružajte se strpljenjem i zatvorite sva vrata da maca ne pobegne i sakrije se. Umesto leka, možete joj naneti transdermalni gel.

Stanje hormona mora redovno da se prati, a ako terapija ne pomogne u obzir dolazi uklanjanje jednog ili oba režnja žlezde.

- Poboljšanje je trenutno, ali se sedam dana posle zahvata mora jednom dnevno kontrolisati nivo kalcijuma u krvi. Prilikom operacije može da dođe do oštećenja paraštitaste žlezde koja kontroliše nivo kalcijuma i fosfora u krvi, tada život mačke može da bude ugrožen. Da bi se to sprečilo, daju se lekovi da se stanje stabilizuje.

U svetu se često preduzima i zračenje.

- Nažalost, ovaj vid sanacije bolesti radioaktivnim jodom, koji je i najsigurniji jer ne može da dođe do povrede paraštitaste žlezde, kod nas je skup; potrebno je da maca boravi u veterinarskoj ustanovi najmanje mesec dana.

0174650772, mačka, pas
foto: Profimedia

Kad sve ovo znate, dodatno pripazite na ishranu i vodite s macu na redovne kontrole. Potrudite se, sve može da se drži pod kontrolom ako već nije došlo do sekundarnih oštećenja organa, što zahteva ozbiljan dodatni tretman.

DAME PREDNJAČE Kao i kod ljudskog roda, češće obolevaju mačke ženskog pola. Sve mačje „dame“, bez obzira na rasu, podjednako su podložne ovom oboljenju.

TAČNO NA VREME Oralni lek mački treba da dajete dva puta dnevno, do kraja života. Nije lako, ali je bolja varijanta od specijalnog gela koji se utrljava u uši zato što ne može uvek da se apsorbuje u dovoljnoj meri.

KAD KOD VETERINARA Pojedini lekovi mogu da izazovu povraćanje, što vodi u anoreksiju, anemiju i letargiju, pa bi trebalo odmah mačku da odvedete na pregled, veterinar će odlučiti o promeni terapije.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

00:13

Da li Vanja Mijatović više liči na Šakiru ili Dženifer Lopez?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track