ZALEČITE IH DOBROM NEGOM: Šta uzrokuje suve i ispucale usne, a ovo OBAVEZNO izbegavajte
Foto: Profimedia

OTPORNE I ELASTIČNE

ZALEČITE IH DOBROM NEGOM: Šta uzrokuje suve i ispucale usne, a ovo OBAVEZNO izbegavajte

Žena -

Ovaj deo lica najčešće zanemarujemo, a jedan je od najosjetljivijih. Stanje usana može upućivati na zdravstvene probleme, dehidraciju organizma, ali i na neadekvatnu negu

Naše usne su stalno izložene različitim uticajima - suncu, vetru, suvom i hladnom vazduhu. Moraju da podnesu hranu, piće, kozmetiku, griženje, dodirivanje rukama, kontakt sa odećom, ljubljenje i još mnogo toga. Dakle, naše usne moraju biti elastične i otporne.

Uzroci

Mnogi od nas imaju problem sa suvim i ispucalim usnama u određeno doba godine. Ovo se može dogoditi spontano ili zbog drugih različitih faktora kao što su upale usana, poznate kao ljuspasti heilitis, alerija, lekova, lošeg oralnog zdravlja, opekotina, dehidratacije, hladnog vremena ili vetra i čestog oblizivanja usana. Suvoća takođe može dovesti do bola, svraba ili peckanja. Ako suve usne počnu da uzrokuju ozbiljne probleme, najbolje je obratiti se lekaru.

usne, žena
foto: Shutterstock

Lečenje

Važno je utvrditi šta uzrokuje isušivanje usana. Ako je to zbog lizanja usana, onda morate da se potrudite da prekinete sa tom navikom. Ako je to zbog hladnog, vetrovitog ili suvog vremena, onda određeni melemi i masti mogu pomoći u zaštiti usana. Konzumiranje odgovarajuće količine vode je takođe bitno, jer ovo sprečava sušenje kože uopšte. Ako i ovo nije dovoljno, nežni, neiritirajući, balzami za usne, bez dodatne arome mogu pomoći, jer deluju kao film koji prekriva površinu usana, zadržavajući vlagu.

ispucale usne, labelo, balzam za usne, usne, zima
foto: Profimedia

Proizvodi koje treba izbegavati

U mnogim slučajevima ova jedinjenja pružaju osećaj trenutnog olakšanja na usnama, ali zapravo ne pomažu u funkciji barijere, a u pojedinim slučajevima mogu dovesti do veće iritacije i čak pogoršati suvoću. Kada birate balzam za usne, pokušajte da izbegavate proizvode koji sadrže mirise, arome, dodatak sjaja, boje, mentol, fenol ili salicilnu kiselinu, što zapravo može učiniti da vam se usne još više isuše.

Savet plus Važno je da se potrudite da ne grizete, dodirujete ili preterano ližete usne. Održavanje hidratacije i nanošenje blagog balzama za usne trebalo bi da ostane svakodnevna rutina za zdrave, zaštićene i vlažne usne.

(Kurir.rs)

01:31

JEZIVO! KESASTE USNE KOBASIČASTOG OBLIKA: Prilikom vađenja silikona odlazi i deo tkiva (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track