DOŽIVETI STOTU: Gde žive i šta jedu najdugovečniji ljudi
Foto: Profimedia

PLAVE ZONE

DOŽIVETI STOTU: Gde žive i šta jedu najdugovečniji ljudi

Zanimljivosti -

Postoji pet regija na svetu, takozvanih plavih zona, koje broje najviše stogodišnjaka, a iz njihovih saveta o ishrani se dosta toga može naučiti

Područja u kojima žive najdugovečniji ljudi, takozvane plave zone, jesu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, Ikarija u Grčkoj, Nikoja na Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. Svako od ovih područja ima različitu kulturu, pa samim tim i hranu, ali neke namirnice su nam svima zajedničke.

Projekat "Plave zone", koji je 2004. godine pokrenuo časopis "Nešenal džiografik" sa istraživačem Denom Bjutnerom na čelu, bavio se izučavanjem lokaliteta na kojima živi najveći broj stogodišnjaka. Istraživanje je trajalo sedam godina, tokom kojih su naučnici uspeli ne samo da pronađu nekoliko takvih zona već i da otkriju tajne dugovečnosti i vitalnosti njihovih stanovnika.

Avokado

avokado
foto: Profimedia

Stanovnici Loma Linde u Kaliforniji uglavnom se hrane vegetarijanskim načinom ishrane, a najtraženija namirnica je avokado. On je izuzetno koristan u snižavanju holesterola, smanjuje rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2, a bogat je i kalijumom, čak 30 odsto više od banane.

Pasulj

pasulj
foto: Shutterstock

Pasulj je osnovna namirnica u svim plavim zonama. Sadrži velike količine vlakana, antioksidansa i drugih hranljivih materija koje pomažu u borbi protiv bolesti. Takozvani crnooki pasulj deo je svakodnevne ishrane Ikarijanaca u Grčkoj, ali i na Kostariki, a utvrđeno je da je delotvoran u sprečavanju raka, smanjenju rizika od srčanih bolesti i lečenju dijabetesa.

Beli luk

beli luk
foto: Shutterstock

Na području Okinave u Japanu redovno se konzumira beli luk. Sudeći po Nešenal džiografiku, on je jedan od "najmoćnijih lekova prirode" koji je povezan sa smanjenjem rizika od određenih bolesti koje se obično javljaju u starijim godinama.

Krompir

krompir, hrana, jelo
foto: Profimedia

Krompir je osnovna namirnica za stanovnike Ikarije u Grčkoj, dok se onaj ljubičasti redovno konzumira u Japanu. Ljubičasti krompir sadrži antocijanine koji pomažu u prevenciji bolesti. Takođe, bogat je vitaminima A, B6 i C, kalijumom i drugim vlaknima. Iako mnogi tvrde da krompir nije zdrav zbog velikog nivoa ugljenih hidrata, Ikarijanci veruju kako krompir zapravo pomože u sprečavanju dijabetesa i u održavanju niskog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje

Maslinovo Ulje, Tiganj
foto: Shutterstock

Ekstradevičansko maslinovo ulje ima poduži spisak dokazanih zdravstvenih prednosti, zbog čega se mnogi na Mediteranu, gde se maslinovo ulje naširoko koristi, nalaze među najzdravijim ljudima na svetu. Ono pomaže u snižavanju krvnog pritiska, kontroli telesne težine i smanjuje rizik od određenih karcinoma.

Losos

riba, losos
foto: Profimedia

Losos i druge masnije ribe najčešći su izbor u Loma Lindi, čak i među onima koji su vegeterijanci. Losos sadrži visok procenat masnih kiselina koje dokazano pomažu zdravlju srca, snižavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i smanjenju hroničnih upala.

Paradajz

paradajz
foto: Profimedia

Stanovnici Sardinije obožavaju paradajz i koriste ga u većini svojih jela. On je bogat likopenom, koji je antioksidans poznat po svojim protivupalnim svojstvima. Takođe, prednost mu je i što snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i moždanog udara i poboljšava zdravlje srca.

Vino

crno vino
foto: profimedia

Ova namirnica sigurno će mnoge razveseliti, a u većini regija s najdugovečnijim stanovnicima svakodnevno se na stolu može naći čaša crvenog vina kao deo zdrave ishrane. Prema službenim podacima plavih regija, mnogo ljudi tamo pije do dve čaše dnevno, a na Sardiniji piju posebno crveno vino - kanonau. Naravno, pri konzumiranju alkohola ključna je umerenost.

(Kurir.rs)

01:17

ZDRAVI S MALO PARA: Da li je moguće hraniti se povoljno i dobro?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track