EPSKA TRKA NA VRHU SVETA: U snežnoj divljini Aljaske pobednici su svi koji izađu na stazu dugu više od 1.700 km NEVEROVATNO
Foto: Shutterstock

veliki izazov

EPSKA TRKA NA VRHU SVETA: U snežnoj divljini Aljaske pobednici su svi koji izađu na stazu dugu više od 1.700 km NEVEROVATNO

Zanimljivosti -

U snežnoj divljini Aljaske svake godine se održava međunarodno takmičenje sanki sa psima, neverovatan sportski događaj. Pobednici su svi koji izađu na stazu dugu više od 1.700 km.

Uprkos koroni, trka sa psima - Otvoreno prvenstvo Severne Amerike, poznato kao "deda svih sprinterskih trka", održaće se i ove godine. Snežno bespuće između Enkoridža i Nouma nije lako savladati. Potrebno je sa psećom zapregom preći stazu dugu 1.770 km i zato slobodno možemo da kažemo da su pobednici svi koji se usude na ovaj neverovatni poduhvat.

Sad samo posmatraju, dogodine će i oni u trku, uz svoju majku

Aljaska
foto: Shutterstock

Staza trke delimično prati staru stazu pseće zaprege od priobalnih gradova Sjuard i Knik do nalazišta zlata i i rudarskih kampova na severozapadu Aljaske, kojom su početkom 1900-ih dostavljani pošta i zalihe u gradove Noum i Ajditarod, a odnosilo zlato. Prestala je da se koristi pre 100 godina, kada je avion zamenio pseće sanke, ali kada tokom epidemije difterije 1925. nije bilo pilota, hrabri ljudi i neverovatni psi ponovo su počeli da se bore s mećavama.

Njihova herojska akcija, nazvana Velika trka milosrđa, donela je međunarodnu slavu psećim zapregama.

NIJE NIMALO LAKO

Ajditarod, kako se još trka naziva, prelazi dva planinska lanca, teče uz reku Jukon u dužini od 241 km, vodi preko zaleđene vode... Teška da teža ne može biti (traje 10 dana), pa se često mogu čuti kritike aktivista za prava životinja. Organizatori se brane da nijedan vrhunski tim nikada nije izgubio psa, a vrhunski učinak je odraz svakodnevnog treninga i brige duž staze: postoji veliki broj obaveznih odmorišta, hrana za pse na kontrolnim punktovima, a tu su i veterinari, da pomognu ako zatreba.

Aljaska
foto: Shutterstock

U zadivljujućoj lepoti hladnog i negostoljubivog pejzaža najveći izazov je sastaviti tim od 12 do 16 pasa koji je sposoban da savlada sve prepreke i neočekivane probleme koji se pojave na stazi.

BEZ MODE SE NI OVDE NE MOŽE

Aljaska
foto: Shutterstock

Nekada su se pred trku psima obuvale iste zaštitne cipele, danas ćete na prvi pogled znati ko je žensko, a ko muško. Devojke uživaju u roze ili ljubičastoj obući, njihovi partneri u plavoj, zelenoj ili crnoj. Moda se prati i kada se ide na odmor. Kućice za pse nisu više boje prirodnog drveta, spavaju u koloritnom naselju.

Aljaska
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

07:00

VIS LIMUNADA! Muzičari iz Beograda očarali pesmom koja nosi veliku poruku NEŠTO ŠTO DO SADA NISTE ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track