RANIJE SE ZNAO RED! DOK ĐACI DANAS LOME I RUŠE PO ŠKOLI, NEKAD SU POLAGALI ZAKLETVU: Evo šta je svaki učenik MORAO da poštuje FOTO
Foto: Profimedia

ĐAČKA ZAKLETVA

RANIJE SE ZNAO RED! DOK ĐACI DANAS LOME I RUŠE PO ŠKOLI, NEKAD SU POLAGALI ZAKLETVU: Evo šta je svaki učenik MORAO da poštuje FOTO

Zanimljivosti -

U vreme kada nam iz naših osnovnih škola dolaze slike i snimci u kojima se učenici na nedoličan način ponašaju prema profesorima, gotovo neverovatno deluje činjenica da je pre više od 100 godina, u Srbiji postojala "Đačka zakletva", kojom su se zaklinjali na lepo ponašanje i to ne samo u školskim prostorijama.

Pored toga da će poštovati školsku imovinu i red, đaci su, sada već daleke 1914. godine, davali reč da će štiti svoju okolinu, prirodu i sve životinje u njoj.

"Zaklinjem se da neću uništavati drveće i gaziti travu; Obećavam da neću pljuvati na pod u školi i u kući i na putu; Dajem reč da neću kvariti ograde ni nanositi kvara građevinama; Nikada neću bacati hartije ni ma kakvo đubre po ulici; Biću uvek učtiv; Štitiću ptice; Braniću tuđu svojinu onako kako bih želeo da drugi brani moju; Obećavam da ću biti iskren i čestit građanin.", stajalo je u zakletvi koju su polagali đaci.

Tekst zakletve, pored toga što kruži već duže vreme društvenim mrežama, može se videti i u vidu table u parkovskoj zoni Vrnjačke Banje, gde je postavljena 2014. godine, uz natpis "Nije teško biti fin".

(Kurir.rs/ Blic)

Bonus video:

10:49

12 ŠKOLA OBIŠLA SU NAŠA ZAŠTIĆENA PODRUČIJA! Roland Kokai ističe: Partner smo u projektu Zasadi drvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track