ZBOG LOŠEG NAČINA SPAVANJA MNOGI DOČEKAJU JUTRO SA BOLOM U LEĐIMA: Ovo je NAJGORI položaj za spavanje! Izbegavajte ga
Foto: Profimedia

probudite se odmorni

ZBOG LOŠEG NAČINA SPAVANJA MNOGI DOČEKAJU JUTRO SA BOLOM U LEĐIMA: Ovo je NAJGORI položaj za spavanje! Izbegavajte ga

Zanimljivosti -

Pored brojnih faktora kao što su nezdrava i neuravnotežena ishrana, način života i fizička aktivnost, na kvalitet sna može uticati i položaj u kojem spavate.

Treba imati na umu da postoje položaji koje bi trebalo praktikovati jer garantuju odmor, poput spavanja na leđima, ali postoje i oni koje treba izbegavati ako želite da se probudite odmorni i bez bola u leđima.

spavanje, san
foto: Profimedia

Koji je najgori položaj za spavanje?

Položaj u kojem je jedna noga podignuta, odnosno savijena u kolenu, nije tako bezazlen, i treba ga izbegavati. Navodno, ovaj položaj bi potencijalno mogao da našteti ljudima koji imaju bol u leđima jer pritisak na jednoj nozi tokom noći samo oštećuje leđa.

spavanje, san, miran san, loš san, noćne more
foto: Profimedia

Šta se dešava ako spavate na levoj, a šta ako spavate na desnoj strani?

Naime, spavanje na desnoj strani pritiska krvne sudove i sprečava cirkulaciju. Zbog pritiska na venama, telo se često pomera tokom noći, jer ne dobija dovoljno kiseonika.

Ukoliko forsirate spavanje na desnoj strani, budite spremni na to da se verovatno nećete kvalitetno odmoriti u toku noći.

spavanje, san
foto: Profimedia

S druge strane, kada spavamo na levoj strani, kardiovaskularni sistem radi bez smetnji. Tada srce lako pumpa krv i nema toliko pritiska na ovaj deo tela.

Naravno, ukoliko nemate problema sa cirkulacijom, onda nema razloga da menjate položaj, ako ste navikli da spavate na desnoj strani i ako se ujutru budite odmorni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:52

Goran Atlas leči bol u leđima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track