SVAKI DAN PROLAZITE TUDA, A NI NE SLUTITE KAKVU ISTORIJU IMA: Niko se ne seća STRAVIČNIH TAJNI koje pod sobom krije TAŠMAJDAN
Foto: Nemanja Nikolić

ZANIMLJIVA ISTORIJA

SVAKI DAN PROLAZITE TUDA, A NI NE SLUTITE KAKVU ISTORIJU IMA: Niko se ne seća STRAVIČNIH TAJNI koje pod sobom krije TAŠMAJDAN

Zanimljivosti -

Tašmajdan, koji se nalazi odmah pored Crkve Svetog Marka, danas je jedan od omiljenih parkova u Beogradu. Svakog vikenda porodice širom Beograda dolaze u ovaj park gde deca uživaju u trambolinama, ljuljaškama i toboganima.

Tašmajdan, lepo vreme
foto: Nemanja Nikolić

Ipak, malo ko danas zna da je Tašmajdan bio jedan od najbitnijih delova grada kada je u pitanju srpska istorija. Od događaja koje ste zaboravili, a koji su se dogodili na teritoriji današnjeg parka, proći će vas jeza.

Naime, ovaj park nekada davno bio je groblje, a veruje se i da su mošti Svetog Save spaljenje upravo na mestu gde se danas nalazi Crkva Svetog Marka. Desno od crkve, gde se danas nalazi park, prostiralo se groblje na kojem su sahranjivani pravoslavci, među kojima je bilo i velikana poput Đure Jakšića i Josifa Pančića.

Tašmajdan, Oskrnavljen spomenik, bista Milice Rakić
foto: Nemanja Nikolić

Sa druge strane, deo groblja koji se nalazi bliže zgradi RTS-a bio je namenjen za protestante. Bilo je tu i mesta za vojnike, samoubice, kao i utopljenike. Ipak, nije samo groblje ono što Tašmajdansku istoriju čini jezivom.

Naime, ispod Tašmajdana nalazi se pećina i bezbroj kanala i tunela koji su koristili nemački nacisti da bi prolazili ispod grada i napadali, a za te kanale vezuje se veliki broj traumatičnih priča. U jednu od tih pećina upalo je i jedno dete koje se igralo u parku. Deo gornjeg svoda pećine odlomio se i večiti mrak je progutao devojčicu koja se tuda igrala.

Tašmajdan, lepo vreme
foto: Nemanja Nikolić

Današnji odnos Beograđana prema Tašu pokazuje samo da se život nastavlja dalje, ali nije na odmet sa vremena na vreme podsetiti se kakva je bila naša istorija i truditi se da je očuvamo u našem sećanju.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

00:12

Goreo Naučno-tehnološki park na Zvezdari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track