GLUMICI PREREZALI TELO NA POLA: Imala je 22 godine kad je BRUTALNO UBIJENA, a njena SMRT je i danas VELIKA MISTERIJA Holivuda
Foto: Profimedia

postala poznata nakon svirepog ubistva

GLUMICI PREREZALI TELO NA POLA: Imala je 22 godine kad je BRUTALNO UBIJENA, a njena SMRT je i danas VELIKA MISTERIJA Holivuda

Zanimljivosti -

Unakaženo telo Elizabet Šort pronađeno je u Lejmert Parku u Los Anđelesu. Bilo je isečeno na pola, a rez je toliko pažljivo izveden da nije bio oštećen nijedan unutrašnji organ, dok u telu nije bilo ni kapi krvi.

U želudac joj je ubica nagurao izmet, a na grudima su joj odrezani čitavi komadi tkiva. Njeni obrazi bili su izrezani od usana do ušiju u, takozvani, Glazgovski osmeh. Bio je to prvi zločin nakon II svetskog rata na američkom tlu koji je izazvao toliko interesovanje javnosti.

Nakon otkrića njenog tela, 15. januara 1947, policijska uprava Los Anđelesa započela je istragu u kojoj je bilo preko 150 osumnjičenih, ali nijedno hapšenje.

Bilo je deset ujutro, januar 1947. godine. Žena je šetala ulicama Leimert Parka u Los Anđelesu sa svojom trogodišnjom ćerkicom kada je na travi ispred jedne kuće ugledala telo. Približila mu se i zaključila da se radi o lutki koje se koriste u prodavnicama odeće. Ali, kad je malo bolje osmotrila telo, shvatila je da se ne radi o lutci. Bilo je to telo 22-godišnje glumice Elizabet Šort, čije je ubistvo postalo jedno od najslavnijih nerešenih ubistva u istoriji.

Njen slučaj je postao veoma poznat javnosti zbog grafičke prirode zločina, u koji je bilo uključeno da je njen leš osakaćen i razrezan u struku.

Nakon što je njeno telo otkriveno 15. januara 1947. godine započeta je opsežna istraga u kojoj je uhapšeno 150 ljudi, ali nije i bilo nijednog uhapšenog.

Njeno telo bilo je prepolovljeno i nije bilo nimalo krvi. Jedini svedok koji se zadesio na licu mesta otkrio je veoma malo, da je video crnu limuzinu koja je bila parkirana u blizini.

Naime, njeno telo je bilo prerezano na pola u struku, a rez je izveden neverovatno precizno tako da nijedan unutrašnji organ nije povređen. U telu nije bilo nijedne kapi krvi i bilo je savršeno čisto. Neni obrazi bili su isečeni od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Galzgovski osmeh. Na grudima i bedrima odsečeni su joj komadi tkiva, a unutrašnji organi pravilno složeni na travi pored nje. Ko god da je ubio Elizabet, to je napravio savršeno promišljeno i bez bilo kakve žurbe.

Ostavio ju je pored staze u nameštenoj pozi sa rukama iza glave i blago raširenim nogama. Izgleda da ne samo da je hteo da svi vide njegovo delo, već je i on hteo da se proslavi.

Crna Dalija, ubistvo, Elizabetv Šort
foto: Profimedia

Nakon što je Elizabeth identifikovana, novinari “Los Angeles Examinera” kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena ćerka pobedila na takmičenju za mis. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je ćerka zverski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Anđelesa “kako bi pomogla policiji u istrazi”, ali čim je stigla, oni su je sakrili i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije.

Ceo slučaj su i svi ostali mediji predstavljali kao senzacionalistički i Elizabet je postala žena koja je “suknjom osvojila ulice Holivuda”, koja je volela muškarce u uniformama, a nazvali su je Crna Dalija.

Samo nekoliko dana nakon ubistva, “LA Examineru” se javio čovek koji je tvrdio da je ubio Elizabet i najavio da će im poslati paket sa njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi lični dokumenti nesrećne devojke, fotografije, ali i adresar sa imenom Marka Hansena. Kod njega je, naime, Elizabet bila smeštena pa je odmah dobio status osumnjičenog. S obzirom na zaista jezivo ubistvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo i u Americi i Evropi. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubice. Do danas ih je bilo više od 50.

U najuži krug osumnjičenih, policija je uvrstila čak 22 ljudi. Sedmorica su bili lekari s obzirom na to da je utvrđeno da je njeno telo isekao neko tko je jako dobro znao šta radi. Na kraju, slučaj je zatvoren i ubica nikada nije pronađen.

Po svemu sudeći, to bi mogao biti Džordž Hodel, lekar koji je umro 1991. godine.Zanimljivo, pitanje njegove krivice otvorio je 2013. godine Hodelov sin Stiv koji je tada već bio penzionisani detektiv. Njegov je pas u blizini kuće nanjušio miris tela, a analiza tla pokazala je tragove razgrađenih ljudskih ostataka. To, naravno, ne dokazuje da je on ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano.

Još za vreme istrage Hodel je napustio porodicu i preselio se u Aziju, a dva detektiva su načula da je pričao o ubistvu Elizabet.

Stiv je svoje tvrdnje pojačao celim nizom argumenata, ali policija nije bila spremna da ponovo otvori istragu jednog od najpoznatijih ubistava u itoriji. Prava istina tako se najverovatnije neće saznati nikad.

Iako je rođena 1924. godine u Bostonu, detinjstvo je provela na Floridi. Elizabet nije ostvarila zapažene uloge, a tek nakon tragične smrti dobila je nadimak Crna Dalija. Nadimak je dobila nakon što je vlasinica apoteke na Long Biču ispričala novinarima da su je tako nazivale mušterije muškog pola, a u to vreme novine su često davale nazive naročito jezivim zločinima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:14

DA SE NE ZABORAVI: 80 godina masovnog stradanja civila u Kragujevcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track