TRAŽILI KRV NA POSTELJINI POSLE PRVE BRAČNE NOĆI! Bizaran stari srpski običaj ZGROZIO bi sve: Dokaz nevinosti slavio se uz PUŠKU!
Foto: Profimedia

STRAŠNO

TRAŽILI KRV NA POSTELJINI POSLE PRVE BRAČNE NOĆI! Bizaran stari srpski običaj ZGROZIO bi sve: Dokaz nevinosti slavio se uz PUŠKU!

Zanimljivosti -

Srpsku istoriju pratili su ratovi i siromaštvo, ali i očuvanje tradicije i kulture uprkpos teškim vremenima u kojima je narod živeo.

I dok su neki od narodnih običaji bili zaista predivni kao što je običaj da se pravi venac od cveća na Vrbicu, neki su bili zaista neobični, poput traženja dokaza nevinosti.

0344120309, venčanje
foto: - / Wavebreak / Profimedia

Naime, ljudi su živeli u zadrugama, a mladi bračni par delio bi dom sa suprugovim roditeljima. Prve bračne noći par bi bio poslat u vajat, malu kuću u dvorištu, koja je služila kao ostava pre nego što se par venčao. Vajat bi se pripremao za mladence, a kako nije imao prozore, bio je idealan za prvu bračnu noć.

seks, par, krevet
foto: Profimedia

Sutradan bi snaja prva ustala i poslužila goste smeštene u glavnoj kući, dok je svekrva ulazila u vajat i tražila krvave tragove na posteljini. Kada bi uočila znak nevestine nevinosti, nosila je čaršav i pokazivala svatovima koji su u tom trenutku pucali iz puške i oglašavali njeno “devičanstvo i poštenje”. Ukoliko pak ne bi bilo krvavih tragova na posteljini, čitavu porodicu je "obuzimala sramota". Ovakav običaj danas bi bez sumnje zgrozio sve.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:15

Saša Matić stigao na venčanje Lukasovog sina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track