DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI MALA RUPA NA POKLOPCU HEMIJSKE OLOVKE? Nikad ne biste pogodili koliko je zapravo značajna!
Foto: Pismeni Zadatak, Pisanje, Olovka, Hemijska, Učenici, Studenti, šokola, Foro Profimedia

detalji

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI MALA RUPA NA POKLOPCU HEMIJSKE OLOVKE? Nikad ne biste pogodili koliko je zapravo značajna!

Zanimljivosti -

Da li ste se ikada obratili pažnju na poklopac hemijske olovke i primetili da ima rupu na vrhu istog? Da li ste se zapitali i čemu ona služi?

Naime, ta rupa na poklopcu ima i više nego bitnu funkciju. Ako dete ili odrastao čovek slučajno proguta poklopac hemijske olovke, ona omogućava disanje ako ostane zaglavljen u dušniku, i preživljavanje do dolaska hitne pomoći.

hemijska
foto: Printscreen YouTube

Taj mali otvor godišnje spasi stotine dečijih života, jer upravo deca često gutaju poklopce hemijskih olovki, kao i ostale sitne stvari koje vole da guraju u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca, koji nehotice može da sklizne u grlo.

Dizajneri BIC-a redizajnirali su popularnu hemijsku olovku Kristal Pen još 1991. godine, ali je to prošlo nezapaženo u javnosti.

Ipak, konkurencija je vremenom primetila taj detalj, pa su BIC-ov redizajn iskopirali i neki drugi veliki proizvođači. Mada, pojedine države su svojim proizvođačima preporučile isti dizajn hemijskih olovki.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)

Bonus video:

02:30

NIKO NEMA OVAKVU KOLEKCIJU! Deka iz Sente ima NAJNEOBIČNIJI HOBI - sakupio čak 10.000 olovaka iz celog sveta (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track