DA LI ZNATE KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK? Samo na OVAJ način možete probati da predvidite srčani i moždani udar!
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE DA ZNATE

DA LI ZNATE KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK? Samo na OVAJ način možete probati da predvidite srčani i moždani udar!

Žena -

Što je veća razlika među rukama, to je veći vaskularni rizik pa je zato presudno meriti na jednoj i drugoj ruci.

Merenje krvnog pritiska na obe ruke pacijenata trebala bi da bude rutinska procedura zbog toga što razlike u pritiscima između dve ruke mogu ukazivati na zdravstvene probleme, pokazalo je jedno istraživanje.

Naime, istraživanjem je utvrđeno da velike razlike u krvnom pritisku mogu značiti povećani rizik od srčanog i moždanog udara. Iako se postojećim preporukama traži da lekari mere pritisak na obe ruke, to se često ne radi.

Online kupovina, Hangar, Steva Maric, Krvni pritisak, Slog
foto: Profimedia

Kristofer Klark s Univerziteta u Ekseteru proučio je 28 ranijih istraživanja koja su se bavila tom problematikom i utvrdio da razlika u sistoličkom pritisku od 10 mm stupca žive između dve ruke može značiti postojanje povišenog rizika od pojave asimptomatske periferne vaskularne bolesti, bolesti perifernih arterija koje dovode do problema snabdevanja krvlju nogu i stopala. Rano detektovanje te bolesti važno je zbog toga što se merama poput prestanka pušenja ili snižavanja pritiska može sprečiti njeno napredovanje.

pušenje, cigarete, zdravlje, pluća, smrtnost
foto: Shutterstock

Razlika pritiska između dve ruke od 15 mm stupca žive može da ukazuje na povećani rizik od cerebrovaskularnih bolesti, kao i na povećanje rizika od smrti zbog bolesti srca i krvnog sistema (za čak 70 odsto), kao i povećanje rizika od smrti od svih drugih uzorka (za čak 60 odsto), navode naučnici.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:30

KARDIOLOG IZNEO ZAPANJUJUĆE PODATKE: Sve više TRIDESETOGODIŠNJAKA dobija INFARK, prosto zapanjujuće, ali je među nama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track