PAZITE AKO IDETE U HAVANU! Vratićete se začarani, jer Kuba je poslednji raj na zemlji, ali SAMO ZA TURISTE!
Foto: Shutterstock

putovanje za svoju dušu

PAZITE AKO IDETE U HAVANU! Vratićete se začarani, jer Kuba je poslednji raj na zemlji, ali SAMO ZA TURISTE!

Zanimljivosti -

Ukoliko u Kubu idete za svoj račun, čeka vas život kao na filmu. Ako išta znate o ovoj zemlji, budite Kubanac umesto turiste.

Kad odete u Kubu, bilo bi dobro da bar malo govorite španski, makar za sporazumevanje, pogotovo ako niste u hotelu, već u privatnoj kući - kasi, gde će vam domaćini za 10-25 evra iznajmiti sobu sa terasom i doručkom. Kubanci su odučeni od engleskog jezika i govori ga veoma mali broj ljudi, uglavnom hotelsko osoblje i vešti taksisti.

Havana
foto: Shutterstock

DVE VALUTE

Kuba ima konvertibilni pezos za turiste CUC i domaći pezos CUP. Za jedan evro dobija se 1,30 "turističkih" pezosa, tako da je strancima sve poprilično skupo. Izbegavajte da menjate dolare, za njih se traži velika provizija. Menjajte evro u CUC, a ove u kubanske pezose, pa ćete proći jeftinije.

A jutro u Havani zaista je dragoceno: šareni veš raširen po terasama, prodavci voća i povrća koji se dovikuju, pomešani mirisi cigara, prženih jaja, kafe i mora.Od hotela "Central park" kreću autobusi za razgledanje grada. Ipak, pre toga, protegnite noge do ulice Obispo, prepune suvenira, pa preko divno uređenog trga Plasa de Armas sa štandovima starih knjiga, popijte u "El Eskorijalu" dobru kubansku kafu na trgu Plasa Vijeha. Tu ćete biti okruženi dvospratnim kućama u čijim prizemljima i na balkonima ima bezbroj kafića i restorana. Kao račun dobićete ceduljicu sa rukom ispisanim cenama. Ostavite im neki centavos, mnogi Havanci od njega žive.

Havana
foto: Shutterstock

Ukoliko uskom uličicom dođete do trga Plasa de San Fransisko, gde se nalazi jedna od retkih fontana, možete u čuvenoj pivnici da popijete odlično pivo "bukanero". A ako želite da vam gataju stare Kubanke, blizu je trg Plasa de Katedral, sa hramom posvećenom Devici. Najbolje je razgledati peške

HAVANA KLUB - MUZEJ RUMA

U muzeju je kompletno prikazan proces proizvodnje kubanskog ruma, jednog od najboljih na svetu. Na kraju posete odrasli dobiju besplatni uzorak. U suvenirnici muzeja oni sa dubljim džepom mogu da kupe i flašu ruma vrednu oko 1.700 dolara. Posebno je tražen rum "lehendario", omiljeno piće Če Gevare.

Havana
foto: Shutterstock

Proleće i rana jesen idealno su vreme da prošetate čudesnim karipskim gradom. Havana je ogromna sa svoja tri miliona stanovnika, ali treba je razgledati pešice. Ne bojte se ničega, kriminala nema ni u Centralnoj Havani, ruševnom delu grada. Tamo ćete videti oronule fasade sa ostacima nekada u jarke boje obojenih kolonijalnih kuća. Havanci sede ispred njih, pričaju i druže se. Gotovo sva vrata i prozori su otvoreni, prolazeći možete da ih vidite kako zavaljeni u foteljama gledaju glasno pojačane televizore. Svuda su zvuci muzike. Na svakom koraku možete videti Kubance kako plešu salsu, ali to je samo zabava za turiste. Mladi slušaju Rijanu i Bibera.

Havana
foto: Shutterstock

HEMINGVEJEVA KUĆA

Kubanci su ostavili gotovo nedirnutu kuću slavnog pisca, koja se nalazi nešto dalje od centra Havane. U njoj je "papa", kako su ga zvali, napisao svoje romane "Za kim zvono zvoni" i "Starac i more". Prostorije su onakve kakve ih je Hem ostavio. Vrt je predivan i u njemu je pisac uživao, zaljubljen u Havanu koliko i u Pariz i Veneciju. Nekoliko kultnih mesta za koktele su u vezi s Hemingvejem. Mohito može da se popije u "Bodegiti", a najčuvenija je "Floridita", gde i na vratima piše da je koktel daikiri smislio slavni pisac. Ova mesta uvek su prepuna.

Havana
foto: Pixabay

Za jedan dolar obrijte se staromodnom britvom u jednoj od mnogih brijačnica. Ručajte ogromne porcije u "Los Nardosu" za male pare, večerajte u najskupljem restoranu "La Gvarida", u nadrealnom fensi enterijeru starog stana. Ako ste nabavili kubanski pezos, za dolar-dva možete provesti ceo dan na sendvičima, pici i špagetima, koje jede običan svet. Sladoled je redak, probajte ga u "Kopeliji". Voda nije za piće i uvek nosite sa sobom flašicu.Onda nekim od oldtajmer taksija, ili koko taksijem ("vespa" na koju je pozadi nakačena nastrešnica poput jajeta, sa dva sedišta), u večernjim satima idite na šetalište Melakon.

Havana
foto: Shutterstock

Pijuckajte rum sa lokalcima Ponesite bocu ruma i pijuckajte je na zidiću sa lokalnim stanovništvom, gledajući svetionik i San Karlos, najstariju tvrđavu u Latinskoj Americi. Popušite i jednu kubansku cigaru, "sifuentes" ili "kohibu". Pored Melakona je hotel "Nasional", u kome su nekada boravili Marlon Brando, Ava Gardner, Džon Vejn, Marlen Ditrih...

Havana
foto: Shutterstock

Gradskim autobusom možete do plaže Plaja del Este, koju znate iz filmova i prospekata. A onda u moderni deo grada, na Plasa de la Revolusion, gde su bronzani mural Če Gevare i neboderi na kojima su naslikani Fidel i Marks. Možete i u Muzej revolucije ili na Kapitolio - repliku Bele kuće - u kojoj je Akademija nauka.

Havana
foto: Shutterstock

I razgovarajte! Kubanci su pričljivi. I srećni, zadovoljni malim stvarima. Pazite, pored toliko duhova slavnih koji šetaju pored vas, možda protrči još uvek lep, graciozni kubanski atletičar Alberto Huantorena, nosilac dva olimpijska zlata. Nazdravite mu koktelom kuba libre!

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

00:47

KAKO DA PRAVILNO SERVISIRATE VOZILO PRED PUT!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track